3
BELGA

"Dood zeven jongeren had voorkomen kunnen worden"

De kopstukken van alle politieke partijen krijgen vandaag een opmerkelijke brief in de bus van Roger Seys, de vader van een van de zeven jongeren die twee maanden geleden verongelukten op de E314 in Zonhoven. Seys zag zijn zoon Wouter (22) en diens vrienden naar eigen zeggen ontsporen door overmatig alcohol- en druggebruik. Hij smeekte de politie om hulp, maar die kon omwille van privacyredenen niet ingrijpen.

"Die politie-agenten hebben onrechtstreeks bijgedragen tot de dood van de jongeren", vertelt de vader in Het Nieuwsblad. Zijn noodsignaal zou binnen het korps worden aangesneden, maar dat gebeurde nooit.

De BMW die in de nacht 8 maart op een tankwagen knalde, in brand vloog en het leven eiste van zeven jongeren, was eigendom van Wouter, maar de twintiger zat die fatale nacht niet achter het stuur. De wagen werd bestuurd door iemand die thuis hoorde te zitten met een enkelband, klinkt het in de krant.

In zijn open brief vraagt Seys om harder op te treden tegen jongeren die klaarblijkelijke signalen geven dat het de verkeerde kant aan het uitgaan is. Ook wil hij dat jongeren die thuiszitten met een enkelband door geweld- en drugsmisdrijven strikter worden opgevolgd, door meer controles door medewerkers van Justitie, bijvoorbeeld. Seys vraagt ook meer mogelijkheden voor agenten om preventief in te grijpen. "Als dat verbetert, is de dood van Wouter tenminste niet voor niets geweest."

De man benadrukt in zijn schrijven dat hij niet zozeer de bestuurder viseert, wel de instanties die zijn alarmkreten in de wind sloegen. In de verongelukte wagen zaten zeven vrienden. Wouter (22), Mitch (23), Freya (16), Ilkay (15), Melanie (15), Laura (16) en Mat­thias (20) overleefden de zware crash niet.

3
Kos
3
BELGA

Lees meer