Foto ter illustratie.
Foto Wannes Foto ter illustratie.

"Elke sociale woning krijgt huis-aan-huiscontrole"

De socialewoningmaatschappijen in Vlaanderen voeren een diepgaande kwaliteitscontrole van hun 155.000 woningen. Elk huis krijgt tegen volgend jaar een individueel inspectiebezoek. Dat moet wantoestanden zoals in Gent vermijden, schrijft De Tijd vandaag.

De zowat tachtig Vlaamse woningmaatschappijen gaan tegen volgend jaar met de kam door hun volledige huizenbestand. De resultaten van de diepgaande controle worden in een grote databank van de koepelfederatie (de Vereniging van Vlaamse Huisvestingmaatschappijen, red.) gestopt. 

"Grondige renovatie"

De inspectieronde volgt op de vaststelling dat het woningbestand in geen te beste staat verkeert. Niet alleen in Gent zijn er problemen. Het laatste grote Vlaamse woononderzoek uit 2013 bracht aan het licht dat bijna een op de vier sociale woningen structureel ontoereikend was, waardoor een grondige renovatie zich opdrong. 

Niet al die woningen zijn schimmelkrotten. Vaak moet de elektriciteit volledig vernieuwd worden of zijn stabilisatiewerken nodig.

Het beeld uit 2013 is intussen gewijzigd na een inhaaloperatie, waarbij zowat de helft van de sociale woningen een opknapbeurt kreeg.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vera Franck

    Ze zouden beter eens toestaan dat de bewoner zijn eigen huis of appartement mag verfraaien . Nu moet je alles in de staat laten van 50 jaar geleden . Ik weet sommige die gans hun huizen veranderd al hebben . Dat zien ze niet . Maar als je een steentje verlecht op je oprit en ze hebben het gezin , moet je hem terug leggen . Hoeveel mensen moeten hun tuinhuis niet afbreken terug . Maar dan ook meer van jarloeszie

  • Patrick Duyck

    Net als met alles die een ander meer heeft dan iemand anders zijn de jaloersen hier deer om het af e schaffen , simpel weg omdat ze het zeg niet hebben net ks bij de bedrijfswagens. Ziekelijk jaloerse mensen toch

Lees meer