Robrecht Bothuyne.
BELGA Robrecht Bothuyne.

"Energierenovatie woningen slabakt. Zo halen we klimaatdoelstellingen niet”

De energierenovatie van woningen slabakt, zo waarschuwt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in De Zondag. “En Vlaanderen moet elk jaar bijna 100.000 renovaties doorvoeren om de klimaatdoelstellingen te halen”, klinkt het.

De renovatiepremie werd volgens de energiespecialist van CD&V in 2017 nog 26.827 keer uitbetaald. In 2018 was dat al gedaald naar 16.512 keer. Vorig jaar ging het nog over 15.478 premies. Drie jaar geleden werd bijna 76 miljoen euro uitgekeerd, vorig jaar nog 46 miljoen euro.

"En dat was nog vóór de coronacrisis", aldus Bothuyne. "Vlaanderen moet elk jaar bijna 100.000 renovaties doorvoeren om de klimaatdoelstellingen te halen." Hij pleit daarom voor een plan dat voorziet in de hervorming, vereenvoudiging en tijdelijke verhoging van de premie.


"Het is hoog tijd voor één overkoepelende, geïntegreerde woningrenovatiepremie die twintig tot dertig procent van de renovatiekost kan financieren." Het Vlaams parlementslid wil ook een tijdelijke verhoging van de premie in 2021, omdat de coronacrisis de bouwactiviteiten doet dalen. "Dat zou een voorbeeld zijn van slimme relance, waarbij we zowel de economische crisis als de klimaatcrisis aanpakken.”

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • bob jansens

    Zo'n 90% (!) van de woningen voldoet niet aan de normen die men vooropgesteld heeft. Voor de meeste woningen is het quasi onbetaalbaar om deze aan te passen zodat ze wel voldoen.

  • anna vandenberg

    Alles wat gesubsidiëerd wordt, wordt alleen maar duurder het bekenste voorbeeld de zonnepanelen en de woonbonus. De belastingen gaan omhoog omdat de subsidies moeten betaald worden, degene die renoveert zal de rekening dubbel betalen vb de zonnepanelen.België heeft politici die enkel functioneren in pretprogramma's waar ze niet moeten nadenken. Voor elke renovatie zijn grondstoffen en energie nodig tenzij we met natuurlijk materialen werken zoals stro en hennep.

Lees meer