"Farid le Fou kan gaan en staan waar hij wil"

Farid Bamouhamad, beter bekend als Farid Le Fou, ligt zonder bewaking in een burgerziekenhuis in Luik. Dat meldt de VRT. Bamouhamad is al 55 dagen in hongerstaking. Een rechter in Luik liet hem gisteren vrij om medische redenen.

Nu Le Fou is vrijgelaten, kan hij in principe gaan en staan waar hij wil.
Volgens de VRT krijgt Bamouhamad geen politiebewaking. Zijn advocaat Marc Nève bevestigt dat. Hij benadrukt dat Le Fou wel bewaakt wordt door een van zijn advocaten.

Le Fou zit sinds midden de jaren tachtig achter de tralies voor onder meer doodslag. Door zijn moeilijke gedrag werd hij meer dan 100 keer naar een andere gevangenis gebracht. Hij ondernam tientallen pogingen om te ontsnappen.

Minister van Justitie Geens heeft vandaag derdenverzet aangetekend. Wanneer dat wordt behandeld, is niet bekend. "Het Europees Hof in Straatsburg verplichtte niet om Farid Bamouhammad over te brengen naar een ziekenhuis zonder bewaking. Dat heeft de Luikse rechter via eenzijdig verzoekschrift beslist om een voorlopige invrijheidsstelling zonder de bewaking te bevelen". Het Hof beveelt ook aan Farid Bamouhammad om zijn hongerstaking te stoppen, preciseert een woordvoerster van minister Geens.

Europees Hof sprak zich bij spoed uit over gezondheid
De verdediging diende woensdag een spoedverzoek in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vrijdag verplichtte dit hof België om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om een behandeling te verzekeren conform aan de Europese conventie voor de mensenrechten, in begrepen een mogelijke overbrenging naar een burgerlijk ziekenhuis.

Minister van Justitie Koen Geens.
PHOTO_NEWS Minister van Justitie Koen Geens.

Lees meer