N-VA-kopstuk Liesbeth Homans kreeg de wind van voren.
photo_news N-VA-kopstuk Liesbeth Homans kreeg de wind van voren.

"Flipflops" van N-VA domineren Antwerps kopstukkendebat

In zaal De Roma in Borgerhout namen zeven Antwerpse kopstukken van de komende Vlaamse verkiezingen het vanavond tegen elkaar op tijdens een debat. Vooral N-VA kreeg het in de persoon van nummer twee Liesbeth Homans zwaar te verduren van de andere partijen, die de "flipflops" van N-VA op het vlak van onder meer rekeningrijden, een centraal aanmeldsysteem voor het onderwijs en de pensioenleeftijd hekelden. Volgens Homans blijft haar partij echter consequent.

Homans verdedigde vanavond samen met Bart Somers (Open Vld) en Koen Van den Heuvel (CD&V) het Vlaamse beleid tijdens de aflopende legislatuur, maar echte eensgezindheid bleek er slechts zelden. Het debat begon en eindigde met een discussie over de bochten die N-VA de voorbije weken zou hebben gemaakt in verschillende dossiers. Somers, zelf geen voorstander van rekeningrijden, stelde dat N-VA-minister Ben Weyts de plannen daarrond "altijd en overal verdedigde, maar nu plots niet meer". 

Aan het einde van het debat haalde Somers nog een pak zwaarder uit naar het terugkrabbelen van N-VA inzake het invoeren van een centraal aanmeldsysteem in het onderwijs. "Wij zijn voor een vrije schoolkeuze, als daar kamperen bij hoort dan is dat maar zo", zei Homans. "Je kan niet een maatregel goedkeuren en twee weken later terugkrabbelen", repliceerde Somers. "Het systeem is niet perfect, maar het alternatief is dat alleen mensen die kùnnen aanschuiven een vrije schoolkeuze hebben." Ook Van den Heuvel verdedigde ferm het aanmeldsysteem. "Iedereen is voor vrije schoolkeuze, maar wie achteraan zit bij het kamperen heeft ook geen vrije keuze", stelde hij.

Voor Meyrem Almaci (Groen) bewijst Gent met 96 procent van de kinderen die in een voorkeursschool terechtkunnen dat het systeem kan werken. "Er rest daar alleen nog een capaciteitstekort", zei ze. Ook Caroline Gennez (sp.a) zweert bij het aanmeldsysteem. 

Ook het Vlaamse klimaatbeleid kwam vanavond uitgebreid aan bod. Daarover klonk er iets meer eenzelfde geluid bij de huidige meerderheidspartijen. Homans verdedigde investeringen in onder meer duurzame sociale woningen, Van den Heuvel verwacht veel van het klimaatexpertenpanel dat het beleid gaat evalueren en nieuwe voorstellen zal doen. “We willen naar een klimaatneutrale samenleving in 2050, maar we moeten niet paniekerig doen en de revolutie uitroepen”, stelt hij. 

Gennez deed het sp.a-voorstel van een collectief renovatieprogramma voor gebouwen uit de doeken, met een onmiddellijke korting op de energiefactuur. Daar heeft volgens Somers ook Open Vld wel oren naar, zij het dan door een beroep te doen op de private sector. PVDA’er Jos D’Haese vindt dat er concreter moet worden ingezet op duurzaam wonen voor de laagste inkomens. “Zij betalen nu het meest voor energie omdat ze het geld niet hebben om te isoleren”, zegt hij.

“Ik heb de voorbije jaren veel intenties gehoord, maar geen enkel resultaat gezien”, was Almaci dan weer streng voor de Vlaamse regering. “Wij hebben ons klimaatplan laten doorrekenen en koopkracht en klimaat blijken perfect samen te gaan.” 

Homans en Filip Dewinter (Vlaams Belang) uitten echter opnieuw de vrees dat Groen vooral extra belastingen zou invoeren. “Als het van de groenen afhangt, moeten we binnenkort op de hometrainer om nog een lamp aan te krijgen”, aldus een cynische Dewinter. 

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Baeyens

    Ieder intellectueel mens gaat akkoord met De Wever dat de pensioenleeftijd zal moeten opgetrokken worden. Nog al wiedes dat de doorsnee bevolking dat niet ziet zitten. Maar het algemeen belang primeert, nl. de uitbetaling van de pensioenen veilig stellen. Trado-partijen zijn volk verlakkers vóór de verkiezingen ; ze zullen nog dik spijt krijgen van hun lafheid als de waarheid zal moeten erkent worden.

  • PLANCKAERT Johan

    nva is helemaal niet eerlijk. hebben niets van hun beloftes van 5 jaar geleden gehouden. Een man die nu 59 is heeft een gem levensverwachting van 66 jaar, dwz 50% kans dat hij sterft binnen het jaar van zn pensioen, man geb 1980 70 jr verwachting, dus 3 jr na zn pensioen. commentaar overbodig zeker?

Lees meer