2 Roxane Kerssebeeck van de gemeente Willebroek is aangewezen op een typmachine na een computerhack.
David Legreve Roxane Kerssebeeck van de gemeente Willebroek is aangewezen op een typmachine na een computerhack.

‘Gemeenten moeten hackers hun systemen laten testen’

Vlaamse gemeenten moeten ethische hackers dringend toestemming geven om hun cyberveiligheid te testen. Dat zegt Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), na de cyberaanval op de gemeente Willebroek afgelopen weekend. Volgens de liberaal bestaat daar een juridisch kader voor, maar maken gemeenten er nauwelijks gebruik van.

"Het geval in Willebroek is een grote waarschuwing", zegt Vande Reyde. "Het lijkt een geïsoleerd geval, maar zwakheden in de systemen van één lokaal bestuur kunnen gigantische gevolgen hebben. Gemeenten zitten immers verweven in een netwerk van persoonlijke gegevens, samen met andere lokale en nationale besturen. Door in te breken in één zwakke schakel, kunnen hackers makkelijk hogerop in het netwerk geraken".
Daarom wil Vande Reyde ethische hackers laten inschakelen. Dat zijn computerspecialisten die beveiligingssystemen testen, met als doel lekken op te sporen en te melden. 

Het geval in Willebroek is een grote waarschuwing

Maurits Vande Reyde

Juridische leidraad

Het Centrum voor Cyberveiligheid heeft een juridische leidraad opgesteld die lokale besturen op hun website moeten plaatsen, zodat de ethische hackers aan de slag kunnen zonder risico op vervolging. Hacking is immers nog steeds strafbaar.

"Dat de juridische leidraad voor ethische hacking nog niet op elke overheidswebsite staat, is eigenlijk te zot voor woorden", vindt Vande Reyde. "Hopelijk zorgt de aanval in Willebroek voor meer besef rond de gigantische risico's voor persoonlijke gegevens bij overheidsdiensten en een doorbraak op vlak van het inzetten van ethische hackers bij die overheidsdiensten". 

2 Open Vld's Maurits Vande Reyde tijdens een zitting van het Vlaams Parlement op 23 september 2019.
BELGA Open Vld's Maurits Vande Reyde tijdens een zitting van het Vlaams Parlement op 23 september 2019.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kelly Verlinden

    Och dat moeten zelfs geen hackers zijn, de overheid is zo makkelijk binnen te dringen dat zelfs kinderen op de lagere school dit kunnen doen in het kader van een school opdracht.

  • Danny De Graeve

    Ethische hackers, jawade, is da een grap of wa? En de eigen installateurs dan?

Lees meer