iStock

“Groepsaankoop energie is geen garantie voor beste prijs”

Wie deelneemt aan een groepsaankoop voor energie, zal niet gegarandeerd het goedkoopste product op de markt krijgen. Dat meldt de federale energieregulator CREG vandaag.

In 2014 maakte de CREG een eerste studie, toen de organisatie van groepsaankopen een vrij nieuw fenomeen was. Nu zijn ze vrij gebruikelijk en hebben ze ook een dynamiek op de markt gebracht, noteert de regulator. Maar ook de groepsaankopen zijn er de voorbije jaren niet in geslaagd om de groep 'passieve' consumenten te overtuigen om actief deel te nemen aan de energiemarkt.

Bovendien staat een groepsaankoop niet garant voor de beste prijs. "Deelname aan een groepsaankoop geeft consumenten niet de garantie dat ze het goedkoopste product op de markt aangeboden krijgen. De besparingen die (mogelijk) worden gerealiseerd via een groepsaankoop, kunnen ook worden bereikt door actieve deelname aan de energiemarkt." Ook zijn leveranciers niet verplicht om de beste prijs te bieden. Wie aan het einde van de contractperiode zit van een contract via groepsaankoop, krijgt volgens de regulator in de meeste gevallen een voorstel tot verlenging met hogere prijs.

De CREG vraagt tot slot een uitbreiding van haar bevoegdheden zodat ze op systematische basis informatie kan opvragen bij de organisatoren van groepsaankopen. De energieregulator heeft nu geen bevoegdheid om rechtstreeks informatie op te vragen over groepsaankopen.

Vergelijk hier alle energieleveranciers van elektriciteit en aardgas via mijnenergie.be

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dol de peeze

    Tja groepsaankopen. Weer zo'n slecht uitgewerkt concept heb het ooit ook eens bekeken voor zonnepanelen de dag nadien een offerte binnen gehad zelfde panelen 700 euro goedkoper. Ook bekeken voor internet, direct online een goedkopere gevonden met dezelfde voorwaarden. Het is een klucht.

  • Hendrik Somers

    Via groepsaankoop al x jaar lagere prijs wegens vast contract dat door mij KAN verlengd worden aan dezelfde voorwaarden. Dateert nog van voor de miserie met kerncentrales die uitvallen. Ze scheuren er mss hun broek aan, maar ze zijn contractueel verbonden, en heb nog geen enkele betere prijs kunnen vinden. Verbruik groot gezin van 15500 kw, 100 euro maandelijks en afrekening van 397 euro...

Lees meer