In kleuterschool Het Notendopje in Wijnegem wordt alles in gereedheid gebracht voor de heropening van de scholen na het uitbreken van de coronacrisis.
Benoit De Freine In kleuterschool Het Notendopje in Wijnegem wordt alles in gereedheid gebracht voor de heropening van de scholen na het uitbreken van de coronacrisis.

“Heropstart kleuter- en secundair onderwijs morgen blijft een puzzel”

Morgen gaan de kleuterscholen voor het eerst weer open sinds de start van de coronacrisis. In het secundair maken morgen het 2de en 4de jaar een doorstart. “Het blijft een grote puzzel om te leggen”, zeggen Katholiek Onderwijs Vlaanderen en GO! Gemeenschapsonderwijs. 

Zijn de scholen klaar voor de gedeeltelijke heropstart? “We zien een gemengd beeld”, zegt directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve. “We hebben het natuurlijk over 2.400 scholen. Maar al bij al kunnen we stellen dat die er redelijk klaar voor zijn.”

Scholen moeten zelf bekijken wat haalbaar is om de veiligheid te garanderen voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. “Wij hebben de scholen ook actief opgeroepen om die vrijheid te nemen, onder meer omwille van de late besluitvorming (de aanpassingen werden pas woensdagavond bekendgemaakt nvdr.) en om goed te communiceren naar de ouders.”

Een aantal van de katholieke scholen heeft dan ook besloten om morgen de doorstart nog niet te maken, omdat ze meer tijd nodig hebben om de veiligheid te garanderen. “Je moet het georganiseerd krijgen”, zegt Boeve daarover. Zo is het niet eenvoudig om de verschillende klassen en leerjaren op verschillende momenten op de speelplaats te krijgen. “Die bubbels op de speelplaats zijn een enorme puzzel, net als het naar het toilet gaan en de handen wassen”, zegt Boeve.

Infrastructuur

Eenzelfde geluid bij het gemeenschapsonderwijs GO! . Heel wat basisscholen hebben er de voorbije dagen bekeken op welke manier ze zoveel mogelijk leerlingen naar school kunnen laten komen. Scholen vullen die heropstart op verschillende manieren in, naargelang de infrastructuur en de ruimte die ze ter beschikking hebben om bubbels te scheiden.

“Onze directies en leerkrachten zien hun leerlingen graag terugkeren”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. “Maar er moeten nog heel wat veiligheidsmaatregelen genomen worden, waardoor het voor de scholen een hele puzzel blijft. We hebben in ieder geval respect voor alle inspanningen die onze schoolteams de voorbije weken al gedaan hebben, en vinden het positief dat meer leerlingen de komende weken weer naar school zullen kunnen komen. Zowel voor het leren als voor hun welbevinden.” 

Contactbubbel

67 procent van de kleuterscholen gaat morgen alvast opnieuw open. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO). Geen enkele kleuterschool start de komende dagen niet op.

Het kleuteronderwijs, dat sinds de start van de coronacrisis dicht bleef, gaat morgen opnieuw voltijds open. De leerkrachten hoeven geen masker te dragen in contact met de kinderen. Als ze in contact komen met de ouders, wordt dat wel aanbevolen. De klas wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kinderen. Het respecteren van de veiligheidsafstand is niet vereist.

Uit een peiling van de VLVO die werd ingevuld door 482 directies in het lager onderwijs, blijkt dat 66,7 procent van de kleuterscholen effectief van start gaat op 2 juni. Voor 8,4 procent wordt dat 5 juni en 10,7 procent 8 juni. Ook op 3 en 4 juni wordt er hier en daar opgestart. Geen enkele kleuterschool start helemaal niet op, zegt de VLVO.

Andere tijdsindeling

Wel is er een verschil in de manier waarop kleuterscholen heropstarten. Een ruime helft start de school gewoon op. 13,2 procent zal een andere tijdsindeling gebruiken, wellicht om het contact met bubbels van de lagere school zoveel mogelijk uit te sluiten. 7,2 procent start alternerend: niet alle kleuters op elk moment. Slechts in 4,3 procent van de kleuterscholen zullen de kleuters samen spelen. In alle andere scholen spelen ze ofwel op andere plaatsen, op andere momenten of op andere momenten én plaatsen.

Ook de scholen van het secundair onderwijs gaan morgen verder open. Het 2de en 4de jaar mag twee dagen per week heropstarten. Het 1ste, 3de en 5de middelbaar zullen in juni nog uitgenodigd worden, met een minimum van een dag. Het 6de middelbaar mocht vorige week al opstarten.

Uit de peiling van de VLVO blijkt dat op 2 juni 67,6 procent van het secundair onderwijs uitbreidt. 9,9 procent doet dat op 8 juni. Vier scholen breiden uit op 5 juni en één school breidt niet uit. In bijna 60 procent van de bevraagde scholen starten de tweede- en vierdejaars op. Meer dan 75 procent van de secundaire scholen voorzag al contactmomenten voor de kwetsbare leerlingen, 17 procent zal daar nu mee beginnen.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Boden

    De vraag is wat deze scholen dan op 1 september van plan zullen zijn, ze kunnen alle dagen van juli en augustus een zaag spannen.

  • Wendy Pycke

    Met de heropening van alle klassen in het lager is het er als ouder van een groot gezin niet gemakkelijker op geworden. Vorige week konden er al 2 naar school, vanaf deze week geen een meer want het schoolbusvervoer is afgeschaft. Daar sta je dan als werkende ouder in de zorg met onregelmatige werkuren. De lijn is geen optie want wegens wegenwerken is de dichtst bruikbare halte enkele km ver. De vakantie is dan maar gestart zeker.

Lees meer