David Legreve

"Huurders moeten herschatting sociale woning kunnen vragen”

Ook huurders moeten een herschatting van de marktwaarde van hun sociale woning kunnen aanvragen, net als de verhuurders. Dat vragen Groen en PVDA in een resolutie.

Door een nieuwe berekeningswijze steeg de huurprijs van verschillende sociale woningen op 1 januari. Meerdere huurders stapten naar de Vlaamse Ombudsman, vaak ook omdat ze erg laat van de stijging op de hoogte werden gesteld.

"Huurders voelen zich in de steek gelaten", stellen An Moerenhout (Groen) en Tom De Meester (PVDA) in een nieuwe resolutie. "Ze moeten van de ene op de andere dag een veel hogere huurprijs betalen, maar kunnen zich nergens formeel verweren. Daarom stellen we voor dat ook de huurder - naast de verhuurder - een herschatting van de nieuwe huurprijs kan vragen bij de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen.”

De nieuwe waarde mag vervolgens niet meer dan 10 procent afwijken van de geschatte waarde, vinden Groen en PVDA. "Volgens de wet kan vandaag alleen de verhuurder zo'n nieuwe berekening aanvragen. Zo is er door sociale huisvestingsmaatschappijen de voorbije weken al voor 894 woningen een afwijking van de nieuwe sociale huurprijs aangevraagd. Maar wij willen dat ook de huurder wordt betrokken en de mogelijkheid krijgt om een herschatting aan te vragen.”

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Eerlijke belastingen, ook voor de vrienden van rechts, redelijke lonen voor iedereen, dringend schoon schip maken in onze inefficiente, moddervette overheid en onverbeterlijke leugenaars en profiteurs uit de sociale zekerheid pieren. Dan is er geld op overschot, meer dan genoeg om alle sukkelaars in dit land een fatsoenlijk dak boven hun hoofd te stellen. Maar dan gaat er tegen enkele zeer voorname en dure schenen geschopt moeten worden...

  • mathieu truyen

    privé huren is niet meer betaalbaar is voor de mensen !! ,dat politiek daar eens wat aan doet ! , ze bouwen appertementen aan huur 900 euro .Wie kan dat betalen als er maar inkomen is ?? .

Lees meer