Renaud Hardy voor het Hof van Assisen in Tongeren.
Photo News Renaud Hardy voor het Hof van Assisen in Tongeren.

"Ik heb haar met een fietsslot gewurgd en ik heb haar verrot geslagen": rechtszaal krijgt gruwelijke beelden van slachtoffer Renaud Hardy te zien, maar zelf geeft hij geen kik

In het Tongerse hof van assisen zijn tien speurders aan het woord gekomen die het onderzoek uit de doeken deden naar de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts in Mechelen. Zij werd door haar zoon op 22 mei 2014 in haar woning aan de Oude Leestsebaan dood aangetroffen. Tijdens hun uiteenzetting werden confronterende beelden getoond van het slachtoffer. Hardy zelf keek niet naar de televisieschermen.

Bij de start van de namiddagzitting werden eerst enkele voorwerpen getoond waarmee de moorden en de moordpogingen zouden gepleegd zijn. De zittingsdeurwaarder toonde de jury onder meer een klein bijltje en een stevige stok die gebruikt zou zijn bij de moord op mevrouw Doms.

Voorzitter: "En dan nog een derde voorwerp."

"Die muts?”, antwoordt Hardy.

Voorzitter: "Neen, mijnheer Hardy, deze stok zou de stok zijn waarmee u de aanval op mevrouw Eyckermans heeft gepleegd (afgebroken steel van de pikhouweel). Klopt dat?"

"Mogelijk, het was wel donker, ik weet het nu niet zeker. Ik denk het eigenlijk niet dat het die stok was. Die stok waar ik mevrouw Eyckermans mee heb geslagen was dikker."

De zaak wordt afgerond maar Hardy vraagt dan zelf plots nog iets bijkomends.

"Heeft u die muts niet om te tonen?" (de muts met zijn DNA die gevonden werd bij de moordpoging op actrice Eyckermans, nvdr)

Voorzitter: "Neen, maar als u dat wil kunnen we die na de volgende onderbreking ook tonen."

Hierna kwam Bart Marivoet van de federale gerechtelijke politie van Mechelen aan het woord. Hij beschreef de 82-jarige Maria Walschaerts, het eerste slachtoffer van Hardy, als een kranige en zelfstandige dame. Moeder van een zoon en een dochter. Grootmoeder van een kleindochter. 

Sinds het overlijden van haar man in 2007 woonde ze alleen in haar net huis aan de Oude Leestsebaan in Mechelen, maar ze genoot nog van het leven. Tot Renaud Hardy, vermoedelijk in de nacht van 17 op 18 mei 2014, de achterdeur van haar woning volledig aan diggelen sloeg. 

“Een misdrijf als dit is iets wat we zeer weinig tegenkomen”

Bart Marivoet, federale gerechtelijke politie Mechelen

In de Tongerse assisenzaal werden beelden getoond van de audiovisuele verhoren van de 55-jarige Renaud Hardy in het verhoorlokaal van de Mechelse speurders. Het ging onder meer om beelden van een audiovisueel verhoor van 13 november 2017. Toen bekende Hardy zelf dat hij Maria Walschaerts die nacht ‘uitkleedde, vernederde en wurgde’. Naar eigen zeggen heeft hij mensen afgeslacht. 

Het was merkwaardig te zien hoe kalm Hardy er in het verhoorlokaal bij zat. Er was geen enkele bevende hand te bespeuren, terwijl dat in oudere beelden wel duidelijk zichtbaar was. Hardy zat met zijn benen gekruist over elkaar. Hij nipte rustig aan zijn koffie terwijl hij zijn betrokkenheid toelichtte bij de feiten op de 82-jarige Maria Walschaerts. 

"Ik heb mensen afgeslacht," hoorde de assisenzaal Hardy zeggen op de beelden. “Ik heb haar met een fietsslot gewurgd en ik heb haar verrot geslagen,” gaf Hardy toe in zijn verhoor aan de politie, dat vandaag getoond werd. “Ik heb het ook gefilmd, om de mensheid te laten zien wat een mens allemaal kan doen als hij zo ‘getriggerd’ wordt.” Toch liet hij de film aan niemand zien en vernietigde hij het beeldmateriaal naar eigen zeggen wat later wegens ‘te gevaarlijk’.

Hij vertelde ook dat het niet voor te stellen was welke schoppen hij had uitgedeeld. Hij had naar eigen zeggen zo hard geslagen en geschopt als de pijn die hij zelf voelde. Bij vragen over eventuele seksuele handelingen die hij op het lichaam heeft gesteld of over de aangetroffen uitwerpselen van het slachtoffer, antwoordt Hardy: "Ik heb het weggeschreven." Zelf sprak Hardy in zijn verhoor van minimale handelingen.

“Ik heb haar met een fietsslot gewurgd en ik heb haar verrot geslagen. Ik heb het ook gefilmd, om de mensheid te laten zien wat een mens allemaal kan doen als hij zo ‘getriggerd’ wordt.”

Renaud Hardy

Bruno Vergauwen van het labo van de FGP toonde bijzonder harde foto’s van het overleden slachtoffer in de assisenzaal. Het slachtoffer lag halfnaakt op de vloer van haar slaapkamer, haar nachtkleed quasi volledig opgerold, haar slip op de enkels. Het gelaat volledig bebloed, wurgsporen met puntbloedingen en kneuzingen over het hele lichaam. 

Blikken vol afschuw en ongeloof overheersten bij de toeschouwers in de zaal. Renaud Hardy zelf gaf geen kik, keek naar de grond en staarde recht voor zich uit. “Een misdrijf als dit is iets wat we zeer weinig tegenkomen,” beschreef Bart Marivoet van de FGP Mechelen nog. “Er waren geen sporen van diefstal. Het slachtoffer werd seksueel misbruikt en in combinatie met haar respectabele leeftijd is dat voor ons een atypisch misdrijf.”

DNA-profiel

Uit onderzoek bleek dat er een onbekend mannelijk DNA-profiel achtergebleven was op de slip en het lichaam van Walschaerts. In de nationale en buitenlandse databanken werd echter geen match gevonden. De speurders begonnen met een screening naar verdachten, zoals personen in de onmiddellijke omgeving van het slachtoffer of verdachten met een voorkeur voor seks met ouderen.

Het DNA-onderzoek leidde uiteindelijk tot de ontmaskering van Hardy, maar pas nadat hij de drie andere feiten gepleegd had waarvoor hij terechtstaat. Zijn DNA zat immers ook op een schroevendraaier die hij gebruikte bij de moordpoging op A. H. in Bonheiden.

Ik vind dat hier allemaal een beetje voyeurisme. Ik vond het heel eenzijdig, unilateraal.

Renaud Hardy

Op het einde van de tweede procesdag reageerde Hardy opnieuw alert toen openbare aanklager Alexandra Van Kelst aan de speurders vragen stelde over de feiten op Maria Walschaerts. Hady kon het zelfs niet laten om Van Kelst te onderbreken tijdens de vragenronde aan de speurders. Voorzitter Dirk Thys vroeg hem daarmee te stoppen en maakte hem duidelijk dat hij te allen tijde de kans krijgt om iets te zeggen.

Geregeld stak Hardy zijn vingertje in de lucht om te laten uitschijnen dat hij duidelijk niet akkoord was met hetgeen er verteld werd. Hardy zat dinsdag aan zijn tafel in de assisenzaal ook vaak nota's te nemen. Openbare aanklager Alexandra Van Kelst liet weten dat ze op haar honger blijft zitten wat Hardy zijn antwoorden betreft over de feiten op Maria Walschaerts.

Hardy hield de lippen immers stijf op elkaar over wat hij met het slachtoffer gedaan heeft hoewel zijn schaamhaar bij haar werd aangetroffen. Van Kelst merkte op dat Hardy een uur en tien minuten in haar woning moet zijn geweest, terwijl het volgens zijn versie lijkt alsof het maar minutenlang geduurd geeft.

"Voyeurisme"

Tegen het einde van de zittingsdag liet hij blijken dat hij niet was opgezet met de getoonde beelden van zijn verhoren. Hij antwoordde boos, toen de voorzitter wilde afsluiten en vroeg of hij nog iets wilde toevoegen.

“Ik vind dat hier allemaal een beetje voyeurisme. Ik vond het heel eenzijdig, unilateraal. Ik heb al gezegd dat ik gemanipuleerd ben. Dat bandje waarin ze mij bedreigen. Kunnen jullie dat eens laten zien? Dat is een ‘masterpiece' in het onderzoek. Kunt u dat laten horen aan de jury? Ik wil niet dat dat over het hoofd wordt gezien.”

Volgens de advocaat van Hardy werd er een proces-verbaal opgesteld over die bewuste opname. De voorzitter bevestigde dat dat proces-verbaal dan nog zal besproken worden. Daarna barstte Hardy nogmaals in snikken uit. Dat hij zijn spijt wilde betuigen.

Rond 18.15 uur sloot voorzitter Thys de vragenronde af. Woensdag komen de speurders terug om het onderzoek verder uiteen te zetten. Mogelijk komen dan de beelden van de moord op zijn ex Linda Doms aan bod.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvan Walleyn

    Weer ene zoals Dutroux waar de belastingbetaler zal voor opdraaien. Lekkere cel appart enz.

  • ANN LIMBOS

    En daar steekt men nog geld in.

Lees meer