5
Twitter

“Ik was 16 toen hij voor het eerst met mij naar bed ging”: Haïtiaanse vertelt hoe Oxfambaas haar twee keer per week betaalde voor seks

Tussen de 79 en 158 euro: zo veel kreeg een Haïtiaanse prostituee naar eigen zeggen elke keer ze met de gevallen Oxfambaas Roland Van Hauwermeiren (68) naar bed ging. Ze was de eerste keer amper 16 jaar en het gebeurde twee keer per week, zes maanden lang. Ze deed haar hele verhaal in de Britse krant The Daily Mail.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vrouw (23) – die intussen niet meer in de prostitutie werkt – ontmoette de West-Vlaming op straat, vlakbij de villa waar hij verbleef. Hij stond aan het hoofd van de Oxfammissie die hulp verleende na de vreselijke aardbeving van 2010, die 220.000 doden eiste en 1,5 miljoen mensen dakloos achterliet. Ook het huis van de vrouw werd verwoest en 5 leden van haar familie kwamen om. Terwijl het land in puin lag, woonde Van Hauwermeiren in een villa op de top van een heuvel die bekendstond als het ‘Adelaarsnest’ en Oxfam 1.690 euro per maand kostte.

Seks

Volgens de vrouw was ze nog geen 18 jaar – de leeftijd waarop je in Haïti seksueel meerderjarig bent – toen ze voor de eerste keer seks had met de Oxfambaas. “Ik was 16 toen hij voor het eerst met mij naar bed ging”, vertelt ze. “En ik had niet de middelen om nee te zeggen. Ik had het geld nodig om mijn baby eten te geven.” (lees hieronder verder)

5 Roland Van Hauwermeiren.
RV Roland Van Hauwermeiren.

“Hij maakte misbruik van de situatie en van mij”, vertelt ze. “Ik heb het gevoel dat hij me uitbuitte. Hij had me gewoon kunnen helpen zonder me geld te geven om seks met hem te hebben. Als ik nu aan hem denk, besef ik dat hij een zieke man was.”

Volgens de vrouw hadden ze zeker “honderden keren” seks. “Hij beloofde mij en mijn nichtje dat hij ons mee zou nemen op vakantie naar de Dominicaanse Republiek en dat hij ons aan een job zou helpen in de Verenigde Staten”, gaat ze verder. “Dat gebeurde nooit. Hij had ons moeten helpen, maar hij maakte de situatie gewoon nog erger.”

Verwoest

De jonge vrouw kwam uit een gezin met acht kinderen en was 15 jaar toen de aardbeving toesloeg. Ook het huis van haar familie werd verwoest. Om te overleven ging ze in de prostitutie. Na 3 maanden raakte ze zwanger en ze zou op bevallen gestaan hebben toen ze Van Hauwermeiren voor het eerst ontmoette in januari 2011. “Hij zat in een wagen van Oxfam en sprak een beetje Frans, genoeg om te kunnen communiceren”, vertelt ze over hun eerste kennismaking. (lees hieronder verder)

5 Roland Van Hauwermeiren.
RV Roland Van Hauwermeiren.

“Hij nam een foto van mijn gezicht en mijn zwangere buik en we wisselden telefoonnummers uit”, gaat ze verder. “Een maand na de geboorte van mijn zoon belde hij me op en vertelde hij me dat hij me uit de nood kon helpen. Hij vroeg me langs te komen en bood me geld aan voor seks. Zes maanden lang zouden we met elkaar naar bed gaan, twee keer per week. En hij betaalde me daar tussen de 100 en 200 dollar voor (79 en 158 euro, red.). Als ik aankwam, zette hij elke keer een dvd van Playboy op. Zelfs als hij naar iets anders aan het kijken was.”

Cadeautjes

Ze vertelt ook hoe hij haar cadeautjes gaf, voor haarzelf en haar kind. “Hij kocht me oorringen voor mijn verjaardag en bracht kleren en luiers voor mijn baby”, zegt ze. “Hij vond het leuk als er meisjes naar zijn huis kwamen. Dat gebeurde elke dag, van maandag tot vrijdag. Tot vier keer per dag. Soms belde ik om af te spreken, maar nam hij niet op omdat hij te druk bezig was met anderen.”

De vrouw verklaarde ook dat ze nooit met iemand anders van Oxfam sliep en er uiteindelijk mee ophield omdat ze bang was dat ze een seksueel overdraagbare aandoening zou oplopen. Intussen is ze acht maanden zwanger van haar tweede kind. Ze woont in een klein huisje in een arme buitenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince. “Ik verloor 5 familieleden in de aardbeving. Het ergste was dat we nooit hun lichamen hebben teruggevonden om hen te begraven. Ik was nog een kind. Ik ging naar school, maar daar stopte ik mee. Ik wilde nochtans graag verpleegster worden. We werden nog armer dan we al waren. Ik hoop dat mijn kinderen een beter leven en een betere opleiding zullen krijgen dan ik heb gehad.” (lees hieronder verder)

Van Hauwermeiren zelf heeft intussen ontkend dat hij met prostituees sliep tijdens het anderhalf jaar dat hij op missie was in Haïti. Hij gaf wel toe dat hij een relatie had met een volwassen plaatselijke vrouw, maar zegt dat hij haar nooit betaalde voor seks. “Een fout waar ik me diep voor schaam. Al was het een propere relatie met een volwassen, eerbare vrouw, geen prostituee”, verklaarde hij.

Volgens de Britse krant The Times stond er in een rapport van Oxfam echter dat de man wel degelijk prostituees had ontvangen in de villa die Oxfam voor hem huurde. Hij kreeg midden 2011 een “waardige exit”. Volgens een verklaring van de organisatie uit augustus 2011 zou hij vrijwillig zijn opgestapt nadat hij zich had “misdragen”. Er werd wel niet gepreciseerd wat hij precies had gedaan, met de motivatie dat het vertrouwelijk was.

5
VTM
5
VTM

108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Van den Bergh

    Voor mij us het klaar en duidelijk: ik geef niets meer van mijn door de afgelopen jaren heen nogal zuur verdiende cenet aan enige organisatie. Ik heb contact met enkele daklozen die niet drinken en waar ik geregeld op straat een babbeltje mee sla. Zij krijgen van mij soms €5 en daar kunnen ze 1 dag mee eten en drank kopen ( geen alcohol ). Geen geld aan schoonverdieners van dergelijke organisaties!

  • Willy Mertens

    Oh die zuiderlingen hebben het graag en dan nog betaald ! En wie heeft haar dit voorgekauwd ? zij zijn niet in de mogelijkheid dit zo schoon te brengen want ze leven ongeveer gelijk dieren in de sloppen met verstand van een kind van vijf jaar

Lees meer