“Er is dringend actie nodig, anders is er een reëel risico op de uitbraak van pandemieën”, stelt het WWF.
REUTERS “Er is dringend actie nodig, anders is er een reëel risico op de uitbraak van pandemieën”, stelt het WWF.

“In België komt jaarlijks 44.400 kilo bushvlees binnen, met alle risico’s van dien”

Volgens natuurbehoudsorganisatie WWF is de beslissing van de Chinese regering om de verkoop van dieren in het wild in markten, restaurants en online tijdelijk te verbieden "meer dan welkom". De huidige opkomst van het coronavirus en andere soortgelijke uitbraken in de recente geschiedenis onderstrepen de noodzaak om dringende actie te ondernemen. Anders is er een reëel risico op de uitbraak van pandemieën. "Ook in België komt nog steeds 44.400 kilo bushvlees per jaar binnen op Brussels Airport, met ernstige gezondheidsrisico's tot gevolg", aldus het WWF.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Deze crisis op het gebied van de volksgezondheid moet een wake-upcall zijn. Het is tijd om illegale en niet-gereguleerde markten voor bushmeat permanent te sluiten", zegt Sofie Ruysschaert als beleidsmedewerker van wilde diersoorten bij WWF-België. "Als we niet permanent een einde maken aan stroperij en illegale handel in wilde dieren voor bushmeat, zal er in de toekomst altijd een dreiging zijn voor dit soort epidemieën."

Illegale markten voor levende en dode wilde dieren vormen een bedreiging voor de gezondheid van zowel mensen als huisdieren. Het coronavirus heeft het potentieel om mensen te muteren en te infecteren door over de soortenbarrière te springen op plaatsen waar mensen in nauw contact komen met besmette dieren. 

Natuurmarkten bieden daarom een potentieel vruchtbare omgeving voor dit type virale mutatie en infectie van mensen, soms met fatale gevolgen. "Bewegingen van besmette mensen kunnen lokale uitbraken doen veranderen in echte pandemieën, zeker als ze nog geholpen worden door snelgroeiende transport- en toerismesectoren”, luidt de waarschuwing.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Ik geloof er niet erg in dat bushmeat een bedreiging zou kunnen zijn ivm met virussen. Maar als iedereen dat gelooft en bushmeat niet meer mag, dan is dat zeer oké. Wij hebben hier ook bushmeat : de Zuid-Amerikaanse beverrat. Heel goed te doen.

  • Henri Dederen

    Komt het meeste bushmeat niet in de eerste plaats uit Congo? Men zou beter zware boetes geven wanneer je hier mee betrapt wordt op de luchthaven. Natuurlijk moet men dan wel eerst meer controleren...

Lees meer