2
BELGA

“Ingehuld” ter gelegenheid van “het 60ste verjaardag” van de “Democratische Republiek van Congo”: tenenkrullende taalfouten op gedenkplaat onafhankelijkheid Congo

“Ter gelegenheid van het 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek van Congo. Ingehuld door...”. De Nederlandse tekst van de gedenkplaat die premier Sophie Wilmès (MR) vanmorgen onthulde in de Brusselse gemeente Elsene bevat maar liefst vier taalfouten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De premier gaf aan het gemeentehuis in Elsene, de Brusselse gemeente die een grote Congolese gemeenschap telt, vanmorgen een toespraak naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo. Ze benadrukte er dat het lijden van het Congolese volk een eerste stap moet zijn. De eerste minister kwam er ook terug op de spijtbetuiging van koning Filip aan Congo.

Op de gedenkplaat die ze onthulde staat een stuk tekst uit het bekende onafhankelijkheidslied ‘Indépendance Cha Cha’ van Joseph Kallé. Maar het is vooral de Nederlandse tekst errond die opvalt. In tegenstelling tot de Franse uitleg, bevat die namelijk een aantal taalfouten, met name “het 60ste verjaardag”, “de Democratische Republiek van Congo” (de officiële naam van het land is ‘Democratische Republiek Congo’), “ingehuld door”, en “burgmeester Elsene”. 

2 Premier Sophie Wilmès (MR) bij de onthulling van de gedenkplaat.
BELGA Premier Sophie Wilmès (MR) bij de onthulling van de gedenkplaat.

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Neeck du Marais

    Verontschuldigingen vanwege het gemeentebestuur tegenover de Nederlandstaligen is hier zeker op zijn plaats. wat zou de reactie van de Francofonen zijn moest de tekst in de Franse taal 'navenant' zijn?

  • Christophe Wouters

    Best wel grappig hoe mensen zich opwinden over taalfouten om er vervolgens zelf te maken in hun reacties...

Lees meer