2 Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde.
BELGA Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde.

“Internetgiganten moeten meer doen tegen complottheorieën over 5G”

Internetgiganten zoals Google, Twitter en Facebook zouden meer inspanningen moeten doen om de verspreiding van foute informatie over het verband tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zegt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde. “Op een moment dat desinformatie over de coronacrisis bestrijden zo cruciaal is, moeten zij hun rol opnemen”, stelt Vande Reyde.

In het Limburgse Pelt werd het voorbije weekend een zendmast in brand gestoken. Die zendmast zelf bevatte geen 5G-antennes. Er wordt onderzocht of er een verband is tussen de brandstichting en de complottheorieën die circuleren over de zogezegde link tussen Covid-19 en 5G. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden daardoor al eerder brandstichtingen gedaan.

2 Een medewerker meet de schade op aan de beschadigde zendmast in Pelt.
BELGA Een medewerker meet de schade op aan de beschadigde zendmast in Pelt.

“Techbedrijven als Google, dat ook eigenaar van YouTube is, Twitter en Facebook moeten veel meer doen om de verspreiding van complottheorieën tegen te gaan”, stelt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde. 

De Open Vld'er verwijst naar Facebookgroepen van complotdenkers en YouTube-filmpjes, die al miljoenen keren bekeken werden. “Het is nu aan de internet- en mediagiganten om hun rol op te nemen en meer te doen om deze verspreiding van complottheorieën in te dijken.”

We hebben nu al een erg grote achterstand op andere landen in de uitrol van 5G. Het kan toch niet dat we onze economische welvaart gaan opgeven voor complotcriminelen

Maurits Vande Reyde, parlementslid Open Vld

Telecomprovider Proximus besliste eerder al om de ontwikkeling van 5G op sommige plaatsen te vertragen uit vrees (van de plaatselijke besturen) voor nieuwe aanvallen. Vande Reyde betreurt die evolutie, want de uitrol van 5G is namelijk van belang in de economische relance. “We hebben nu al een erg grote achterstand op andere landen in de uitrol ervan. Het kan toch niet dat we onze economische welvaart opgeven voor complotcriminelen? Ik roep socialemediagiganten dan ook op om mee de strijd aan te gaan.”

Lees ook:

Zit complottheorie over 5G en coronavirus achter brandstichting aan tientallen gsm-masten?

Neen, 5G veroorzaakt geen coronavirus. Let op met valse berichten op sociale media

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ken morita

    Mr Vande Reyde : wiens brood men eet diens taal men spreekt .Complot is de stempel die men eerder tussen de lobbyisten en de overheid zou moeten gebruiken . Indien schadelijkheid niet wetenschappelijk bewezen is wacht men tot de onschadelijkheid bewezen is . Dat is ge-hoor-zaam zijn . Wij bevolking moeten gehoorzaam zijn met bvb covid 19 maar waar blijft de gehoorzaamheid van de overheden naar ons toe ivm met onze eisen op vlak van gezondheid : schoon water , schone lucht , pesticiden enz .?

  • Eric Brocatus

    Of misschien zijn die complot theoriën toch wel een beetje waar maar steken onze politiekers weeral het hoofd in de grond gelijk we van hen gewoon zijn (of zijn ze medeplichtig aan deze complotten) wie zal het zeggen ? Meestal waar rook is, is ook vuur. Of zeggen ze nu "het is maar 5G" en achteraf veel miserie gelijk het is maar een griepje ? Hoewel bewezen, een autosleutel tegen je hoofd houden werkt sterker, alsof straling dan geen invloed heeft. Eén en één is twee hé

Lees meer