Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.
BELGA Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.

"Kans is groot dat coronavirus elk seizoen weerkeert, maar op zich is dat niet erg”

Het nieuwe coronavirus kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. "Maar dat is op zich niet erg", beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing. “We verwachten dat het zich op termijn, binnen enkele jaren, meer en meer zal gedragen als een verkoudheidsvirus. De gevolgen van een besmetting zullen dan minder erg zijn.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde, omdat er op dit moment binnen de bevolking nog te weinig immuniteit tegen het virus bestaat. "We moeten dus nog een hele periode doorgaan waarin er heel wat ernstige infecties kunnen plaatsvinden", zegt Van Gucht. 

Wachten

Viroloog Van Gucht verwacht dus dat het virus binnen enkele jaren een seizoensvirus wordt dat eerder zal leiden tot verkoudheidssymptomen.

"Omdat er tegen dan een gedeeltelijke immuniteit zal zijn, zullen de gevolgen daarvan minder erg zijn", aldus de wetenschapper. Het is echter nog enkele jaren wachten vooraleer het evenwicht bereikt is tussen infectiedruk en populatie-immuniteit, stelt hij.

Kaap van 2.000 doden

Het aantal doden door het coronavirus in ons land heeft intussen de kaap van de 2.000 overschreden, tot 2.035. Het gaat om een forse stijging, maar die is vooral te wijten aan een extra rapportering van overlijdens in de Vlaamse rusthuizen. Tussen 1 en 4 april zijn daar 241 mensen overleden

Bovenop de overlijdens in rusthuizen meldden de woordvoerders de afgelopen 24 uur 162 overlijdens. Goed nieuws kwam er wel uit de ziekenhuizen: gisteren werden 314 nieuwe patiënten opgenomen, een dag ervoor nog 420.

Lees ook:

Experts hebben oplossing om economie te redden: “Test wie immuun is voor virus” (+) 

We gaan testen wie immuun is, maar wat dan? Van Ranst: “Groen of rood polsbandje geven? Dat gaan we niet doen” (+)

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hans Vanbelle

    Eindelijk een commentaar dat de waarheid zegt zoals Merkel het reeds verkondigde

  • Erwin Fiers

    Ze zullen wel een vaccin vinden zeker? Onze huidige wetenschappers kunnen dat.Maar we zullen geduld moeten hebben.Het is frustrerend.Wat moeten we nog meer zeggen?

Lees meer