De Facebookpagina van de 'Kamikaze Riders'.
photo_news De Facebookpagina van de 'Kamikaze Riders'.

"Khalid en Akim Saouti hadden geen terreurplannen", broers wel maand langer in de cel

Khalid (40) en Akim (37) Saouti hadden helemaal geen slechte bedoelingen. Dat beweren hun advocaten althans. De broers werden vorige woensdag opgepakt in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen. Ze verschenen vanmiddag voor de Brusselse raadkamer, maar hun advocaten vroegen niet om de vrijlating. De verdediging van Khalid Saouti vroeg wel om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen. De raadkamer heeft deze avond beslist om de voorlopige hechtenis van de broers al zeker met een maand te verlengen.

Franse en Belgische speurders kwamen woensdagochtend in actie om een terreurcel op te rollen die volgens het federaal parket vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast. De politie stootte echter wel op een heel arsenaal wapens en munitie, met daarbij ook uniformen van politie en de civiele bescherming.

Akim en Khalid zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 nog tot zes jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme. In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn.

Tip van Amerikaanse inlichtingendiensten
Het onderzoek naar de verschillende verdachten zou begonnen zijn met een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan hun Franse collega's. Vermoedelijk ging die tip over Salah Ghemit. Het Belgische luik van het onderzoek zou pas een viertal weken geleden van start gegaan zijn, met zogenaamde politionele informatie over Akim Saouti. De Franse en Belgische speurders lieten er geen gras over groeien en begonnen zowel Ghemit als de broers Saouti intensief af te luisteren en te observeren.

Uit dat onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti de voorbije weken regelmatig telefonisch contact hadden. Er is ook sprake van minstens één ontmoeting in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti naar de garagebox stapt waar woensdag de wapens gevonden werden. Terwijl Akim op de uitkijk blijft staan, gaat Ghemit de box binnen met een zwarte sporttas. Even later komt hij weer buiten met een op het eerste zicht lichtere sporttas. Mogelijk was dat het moment waarop de wapens of ander materiaal geleverd werden.

"Onderzoek in beginfase"
Volgens de verdediging is dat echter nog helemaal niet duidelijk. "Het onderzoek zit nog maar in een beginfase", zegt meester Xavier Carrette, de advocaat van Akim Saouti. "Verder speurwerk zal moeten duidelijk maken of het inderdaad om een terrorismedossier gaat of dat we eerder te maken hebben met groot banditisme. Mijn cliënt en zijn broer hadden alvast geen terreurplannen, in het dossier is er niets dat daarop wijst. We weten natuurlijk niet wat de bedoelingen van die Fransman waren, ik hoop dat we snel zicht krijgen op zijn dossier."

De wapens die in die garagebox zijn gevonden, waren wel van Akim Saouti, geeft meester Xavier Carrette toe. "Ook het andere materiaal was van hem. Hij had dat allemaal voor een zacht prijsje gekocht, maar had er geen concrete plannen mee. Zijn broer had daar ook niets mee te maken."

Volgens de strafpleiter wijst niets er ook op dat Khalid en Akim Saouti geradicaliseerd zouden zijn. "Mijn cliënt heeft ook al jaren vast werk als vrachtwagenchauffeur", aldus meester Carrette. "De verdachte die nog steeds op de loop is, is mijns inziens evenmin geradicaliseerd. Het zou in ieders belang zijn -ook het zijne- als hij zich zou komen aangeven."

Lees meer