2 Etienne Mylemans woont verscholen in een bos in Rijmenam. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in Congo waar zijn vader een meubelfabriek op poten zette.
vincent duterne/photo news Etienne Mylemans woont verscholen in een bos in Rijmenam. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in Congo waar zijn vader een meubelfabriek op poten zette.

Exclusief voor abonnees

‘Kind van de kolonie’ Etienne (75): “Mijn vader kreeg te horen dat hij een negrofiel was. Toen was dat een verwijt”

‘Too little too late’, vindt Etienne Mylemans (75) de spijtbetuiging van koning Filip. Hij bracht zijn jeugdjaren door in Congo, als zoon van een “verlicht” koloniaal. “Mijn vader kreeg van andere Belgen te horen dat hij een negrofiel was. Dat was toen een verwijt.”

60 jaar geleden, op 30 juni, hoorde de toen 15 jaar oude Etienne Mylemans in Leopoldstad live op de radio de toespraak van koning Boudewijn waarin hij hulde bracht aan zijn “illustere en visionaire” voorvader Leopold II. “Vandaag is dat een zeer domme uitspraak, maar toen ervoeren ik en mijn familie dat niet zo. Het was een terechte hulde voor al het werk dat de kolonialen er verricht hadden. Er werd met geen woord gerept over uitbuiting en misdaden. We voelden ons nadien dan ook erg geschandaliseerd door de toespraak van premier Lumumba. In de late namiddag gingen we de koning uitzwaaien met tricolore vlagjes op het tarmac van de luchthaven." 

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer