Dave Sinardet.
Photo News Dave Sinardet.

"Klassiek nationalistische discours N-VA terug van weggeweest met startnota”

In de startnota lijkt de N-VA het zakelijke Vlaams-nationalistische discours van de voorbije jaren weer ingeruild te hebben voor een “ouderwets, romantisch” Vlaams-nationalisme. “Opvallend”, zegt professor politicologie Dave Sinardet, “want de N-VA leek dat discours toch verlaten te hebben.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tekst start met verwijzingen naar Vlaamse Meesters als Van Eyck, Rubens en Bruegel. Mercator wordt geciteerd en de Vlaamse textielnijverheid omschreven als economisch referentiepunt. “Vijf keer verwijst de N-VA in de tekst ook naar Vlaanderen als natie”, zegt Sinardet. “In het regeerakkoord-Bourgeois kwam dat woord niet voor. Dat was een veel zakelijkere tekst.”

Ook concrete ambities worden ingepast in een nationalistisch project. Zo wordt een passage over ruimtelijke ordening ingeleid door een zinsnede uit een lied dat bekend is van Vlaams-nationalistische zangfeesten. Om het identiteitsbesef van jongeren te bevorderen, wil de N-VA een Vlaamse canon opstellen, volgens de startnota “een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis, die Vlaanderen als Europese natie typeren”. De N-VA wil ook meer Vlaamse diplomaten en een aparte Vlaamse minister van Justitie.

“In de startnota keert het klassieke Vlaams-nationalistische discours terug dat onder Bart De Wever grotendeels verlaten was. Het klassieke nationalisme streefde naar autonomie omdat die nodig zou zijn voor de ontplooiing van de natie, de cultuur, de identiteit. De Wever vulde dat anders in en pleitte dat autonomie nodig is om een ander sociaal-economisch of migratiebeleid te voeren. Dat was een veel zakelijker discours”, zegt Sinardet.

“Opnieuw profileren rond Vlaams-nationalisme”

“Toch is het misschien niet zo verwonderlijk”, zegt de politicoloog. “Het past bij de identiteit van de N-VA en het is misschien opmerkelijker dat het de voorbije jaren naar de achtergrond was verdwenen. Maar je kan er ook - voorzichtig - in lezen dat de partij afscheid neemt van haar rol als Belgische bestuurspartij, dat ze zich weer wil profileren rond het Vlaams-nationalisme. Deze taal was uiteraard ook moeilijker vijf jaar geleden, toen N-VA een federale coalitie wou vormen met de MR.”

Zo klinkt het in de tekst ook dat Vlaanderen ambitie moet tonen als natie. “Willen we onze Vlaamse vleugels in alle vrijheid kunnen uitslaan, dan mogen we ons niet langer laten afremmen door institutionele hindernissen, moeten we onze Vlaamse autonomie voluntaristisch invullen en de weg voorbereiden naar een institutionele paradigmashift”, schrijft de N-VA. 

“Dit lijkt een verwijzing naar het confederalisme”, zegt Sinardet. “Betekent dit oorlog voeren tegen het federale? Je zou dat erin kunnen lezen. De vraag is hoe dit concreet wordt gemaakt in het uiteindelijke regeerakkoord.” 

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Franky Puystjens

    Die gezwollen Vlaams-nationalistische pathetiek vol nostalgie naar een grotendeels gefabriceerd roemrijk verleden, lijkt toch ook wel een flink beetje om de morrende kiezers van het Blok te paaien, nu hun partij wéér niet mag meedoen. Tot heimelijk (maar wel: groot!) jolijt van Filip De Winter overigens (maar dàt snappen die niet-zo-snuggere piepeltjes toch ook weer niet...)

  • vanaeken jokke

    Gino Denil ik zeg het nogmaals moest het omgekeerd zijn dat Vlaanderen een paar miljarden moest krijgen van Walonie was er volgende maand confederalisme.Zo asociaal zijn de Waalse socialisten droom verder Gino.In uw ogen zal nva de boosdoener zijn al willen ze praten met de PS.Iets wat de arrogante PS zelfs niet wil doen.De Vlaamse miljarden het enige waar de PS zich zorgen over maakt Gino Denil België daar trekt de PS zich geen kloten van aan.

Lees meer