'Kroongetuige' moorden Polderbos valt door de mand

Philippe Cancella (73) is deze namiddag met veel gevoel voor drama komen getuigen op het assisenproces over de Polderbosmoorden. Hij noemde zichzelf de voornaamste getuige, die meer dan een miljoen gespendeerd had aan zijn eigen onderzoek naar de verdwijningen van Pascale Wauters (35) en Yves Hotome (22), omdat de politie er volgens hem niets van terechtbracht. Echt geloofwaardig kwam hij niet over.
 
Minachtend over speurders
"Mijnheer Cancella, ik waarschuw u: ik duld geen beledigingen, of ik zal optreden." Met deze woorden startte voorzitter Michel Jordens het verhoor van de 'kroongetuige' en het waren geen loze woorden, want Cancella liet zich geregeld minachtend uit over de speurder die het onderzoek geleid had.
 
"Hij heeft van mij de peetvader van de maffia willen maken. Welnu, ik zal hem uitnodigen om naast mij te komen zitten en zal hem de meter van de maffia laten zijn. Als hij het onderzoek goed geleid had, dan had Yves Hotome nog geleefd", verklaarde hij.
 
Van alle blaam gezuiverd
De voorzitter wees hem erop dat de speurder op het moment van zijn verdwijning niet eens bij het onderzoek betrokken was en dat hij na de klacht van Cancella ook volledig van alle blaam gezuiverd werd door het Comité P. "Dat zullen we nog wel eens zien voor het Europees Hof, monsieur le président! "
 
Hij beweerde ook dat de politie een 'valse huiszoeking' bij hem had uitgevoerd, waarbij ze al zijn dossiers gestolen had. "Dat onderzoek heeft me meer dan een miljoen gekost. Ik heb zelfs Interpol ingeschakeld."
 
Rond de pot
Ook toen het over zijn verklaringen in 2004 ging, waarin hij Samyn en Bertels aanduidde als moordenaars van Pascale Wauters en Yves Hotome, verliep het verhoor bijzonder moeizaam, omdat Cancella de voorzitter voortdurend onderbrak of rond de pot draaide. Hij bleef er ook bij dat Rachid B., Patrick I. en Peggy V.d.K. een rol hadden gespeeld in de feiten.
 
Zij werden na zijn verklaringen destijds aangehouden en zaten een tijdlang in voorhechtenis, voordat ze uiteindelijk buiten vervolging werden gesteld. Toen Kris Luyckx, de advocaat van Bertels, hem erop wees dat al die mensen door zijn schuld achter de tralies hadden gezeten, antwoordde hij dat ze nog veel langer in de cel hadden moeten zitten.
 
Maandag komt onder meer Rachid B. getuigen. (belga/eb)

Lees meer