Politicoloog Dave Sinardet.
BELGA Politicoloog Dave Sinardet.

"Laatste week voor stembusslag beter geen opiniepeilingen publiceren"

"De media zouden beter geen opiniepeilingen meer publiceren in de week voor de verkiezingsdag." Dat zegt professor Dave Sinardet, politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Al helemaal niet als het zoals vorige week peilingen zijn met een twijfelachtige methodologie (internetpeiling bij een beperkt panel)."

"Een peiling reflecteert niet een politieke realiteit, maar creëert er een", zegt Sinardet. "De peilingsresultaten kunnen ertoe leiden dat kiezers hun stem geven aan een partij die een bepaald percentage niet dreigt te halen, of ze geven hun stem niet aan een partij, als ze denken dat die partij hun stem niet nodig heeft. De grote aankondiging vorige week dat N-VA de belangrijke 30 procent niet zou halen, deed sommige twijfelende Vlaams Belang-kiezers misschien toch voor N-VA kiezen."

Perceptie
Sinardet geeft toe dat een verbod op het publiceren van peilingen niet kan, "maar de media zouden het fatsoen moeten opbrengen om het niet te doen", vindt de politicoloog. "Peilingen creëren een bepaalde perceptie, en die brengt de media ertoe om een sfeer te creëren. Daardoor worden peilingen vaak ook 'self-fullfilling prophecies", besluit Sinardet.

Professor-emeritus Jaak Billiet, socioloog en statisticus van de Katholieke Universiteit Leuven, stelt vast dat sommige peilingen er zondag niet zo ver naast zaten. De angel zit in het woord "sommige", want er zijn drie grote peilingsbureaus in ons land, en de ene blijkt al betrouwbaarder dan de andere.

"Peilingen pretenderen een toevalssteekproef bij de totale bevolking te zijn, " zegt Billiet. "Maar eigenlijk zijn het steekproeven bij een opgebouwd databestand." Volgens Billiet beïnvloeden de peilingen niet zozeer de kiezer als wel de mobilisatiekracht van een partij in de verkiezingscampagne.

Ten slotte is het zo dat peilingen geen voorspellingen zijn, maar barometers die een trend weergeven, met eigen fouten. "Je moet de peilingen niet vergelijken met de verkiezingsuitslag, maar met de vorige peilingen", besluit Billiet.

Lees meer