3 Om 'schachtenpap' te maken, draaide een lid van de studentenclub een levende muis door de blender.
Shutterstock/Reuzegom Om 'schachtenpap' te maken, draaide een lid van de studentenclub een levende muis door de blender.

“Levende muis door blender tot moes herleid”: Gaia stelt zich burgerlijke partij tegen Reuzegom

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt zich burgerlijke partij in het proces tegen de leden van studentenclub Reuzegom. “We zijn uitermate geschokt door wat Sanda Dia het leven heeft gekost”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Maar ook wat het gruwelijk mishandelen van dieren betreft, geven de leden van Reuzegom nog steeds blijk van een weerzinwekkend gebrek aan normbesef.”

Ingenieursstudent Sanda Dia overleed in december 2018 tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Het parket van Limburg verwees twee weken geleden achttien leden van Reuzegom door, onder meer wegens onopzettelijke doding. De raadkamer beslist op 4 september over hun eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank.

GAIA stelt zich in de rechtszaak burgerlijke partij tegen Jef S. en onbekenden die mededader of medeplichtig waren, zo meldt de organisatie maandag. “We stellen ons burgerlijke partij en willen dat de genaamde Jef S. vervolgd en veroordeeld wordt wegens wrede dierenmishandeling omdat hij degene is die de ‘schachtenpap’ prepareerde, onder andere door een levende muis door de blender tot moes te herleiden”, zegt Vandenbosch. Er hangt de betrokken leden zo een bijkomende straf van zes maanden cel boven het hoofd.

3
GAIA
3 Gaia diende ook al eens klacht in nadat leden van Reuzegom in 2009 een biggetje mishandeld en geslacht hadden.
Vertommen Gaia diende ook al eens klacht in nadat leden van Reuzegom in 2009 een biggetje mishandeld en geslacht hadden.

De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat leden van Reuzegom in 2009 al eens een biggetje hadden mishandeld en gedood. Zij werden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd na een klacht van GAIA, maar het kwam tot een minnelijke schikking van 400 euro. “Behalve het vreselijke feit dat er nu een mensenleven te betreuren valt, werden opnieuw dieren mishandeld en wreedheden gepleegd. Daarom wil GAIA deze keer effectief vervolging, ook voor de feiten gepleegd op dieren”, verduidelijkt Michel Vandenbosch. “Geen minnelijke schikkingen meer, gedaan met de afkoopsommen die onvoldoende afschrikwekkend zijn.”

GAIA benadrukt dat het zijn advocaten heeft opgedragen om “geen enkele stap te zetten die de hoofdzaak zou kunnen vertragen”.

Lees ook:

Zoon van gouverneur Cathy Berx was lid van Reuzegom: “Ik heb hem zelf gebeld na de dood van Sanda. Nooit heb ik mijn zoon zo hard horen huilen” (+)

Deze 18 Reuzegommers riskeren 10 jaar cel na de dood van Sanda Dia (+)

Familie Sanda Dia misnoegd met reactie KUL-rector: “Studentendopen afschaffen: te weinig, te laat” (+)

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tim Heye

    Ik ben blij dat Gaia nog bestaat, sommige mensen denken echt dat deze wereld voor alleen de mens gemaakt is, en dat dieren onze speeltjes zijn.

  • Francis Smet

    @Robert Swillen, dat heb ik ook al dikwijls gedacht, legerdienst terug invoeren ! Laat ze dan ipv met wapens te spelen de gemeenschap helpen, genoeg te doen onkruid verwijderen, woonzorgcentra bijspringen, Klusjes doen bij ouderlingen enz... er is genoeg te doen. En af en toe een paar goede bootcampen dat ze leren wat respect is.

Lees meer