2 Tom Meeuws en Bart De Wever.
Photo News Tom Meeuws en Bart De Wever.

"Majeur probleem van nationale orde" als N-VA met Vlaams Belang bestuurt

Indien N-VA-voorzitter Bart De Wever met Vlaams Belang gaat besturen, dan ontstaat er "een majeur politiek probleem van nationale orde". Dat zei Antwerps schepen Tom Meeuws (sp.a), die deel uitmaakt van een coalitie met De Wever als burgemeester, in ‘Terzake’ op Canvas. Meeuws gelooft echter niet in zo'n akkoord tussen N-VA en Vlaams Belang.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zoals bekend heeft De Wever, die als formateur optreedt voor de vorming van een Vlaamse regering, Vlaams Belang al tweemaal uitgenodigd. "Dat hij met hen praat, komt hem toe. Maar mocht hij ermee gaan besturen, dan zou dat een majeur politiek probleem van nationale orde betekenen", aldus Meeuws. "Als het zo hard regent in Brussel, dan zal het druppelen in Antwerpen.”

Toch gelooft Meeuws niet dat De Wever met Vlaams Belang in zee wil gaan. "Ik heb de burgemeester leren kennen als iemand die in zijn politiek handelen het mensenrechtenkader als kompas hanteert. Ik kan me zelfs niet inbeelden dat hij zou gaan besturen met Vlaams Belang".

Meeuws reageerde ook op de "sollicitatie" van zijn partijgenote Jinnih Beels om De Wever op te volgen als burgemeester, mocht hij Vlaams minister-president worden. Hij legde uit dat in het college "verbinding" nodig is en dat er "bruggen moeten worden gebouwd". Meeuws prees De Wever als iemand die de coalitie goed bijeenhoudt.

"Als de burgemeester zou vertrekken, dan is het heel belangrijk dat de nieuwe burgemeester dat met dezelfde spirit doet en dat het iemand is die goed herinnert wat er is afgesproken", vindt Meeuws. Jinnih Beels zou volgens hem aan dat profiel beantwoorden, maar er zijn nog mensen die in dat profiel passen, ook bij andere partijen, luidde het.

In de loop van de zomer zal Meeuws ook gesprekken voeren met de sp.a'ers in de gemeenteraad over de derde schepen waar zijn partij recht op heeft. 

2 Bart De Wever en Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement tijdens de verkiezingsavond.
Florian Van Eenoo photonews Bart De Wever en Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement tijdens de verkiezingsavond.

266 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GERARD DE PELECIJN

    Het probleem zit hem altijd in het Zuiden, het Noorden betaalt, daarmee is de kous af!

  • Gino Denil

    Als je maar 1 zetel hebt en je verliest die dan is dat aan zetelverlies 100%. Maar als je 8 zetels verliest als grote partij of maar 1/4 van je zetels dan heb je beduidend veel meer kiezers verloren, Gilles Standaert.

Lees meer