gettyimages.be

"McDonald's ontweek miljard euro belastingen in Europa"

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft door agressieve en potentieel abusieve optimalisatie van zijn structuur in Europa tussen 2009 en 2013 mogelijk voor meer dan 1 miljard euro belastingen ontweken. Dat blijkt uit een rapport van een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden die ruim 15 miljoen werknemers vertegenwoordigen wereldwijd, dat ABVV Horval vandaag bekendmaakt.

Volgens de bonden zette McDonald's in 2009 een constructie op in Luxemburg, MC D Europe, waar ze de verschillende inkomsten kon ontvangen en met een tax ruling meer dan 1 miljard euro belastingen kon ontwijken.

De vakbonden uit de coalitie hebben het dossier kenbaar gemaakt aan de Europese instanties en willen dat die de nodige maatregelen treffen "zodat dergelijke constructies onmogelijk worden". "Er moeten verplichte jaarrapporten per land bekendgemaakt worden zodat instanties kunnen controleren en ingrijpen waar nodig", klinkt het.

ABVV Horval vraagt aan de Belgische fiscus om een onderzoek te starten naar de constructies waar McDonald's België bij betrokken is. "Enkel langs die weg kan deze onrechtvaardigheid stoppen."

De vakbond weerlegt ook dat McDonald's het zou opnemen voor de jongeren, zoals de fastfoodketen meldt in een mediacampagne. "De zogezegd 500 extra jobs zijn gewoon vervangingen van andere werknemers die het bedrijf verlaten hebben. Vervangen door andere jongeren die extra gesubsidieerd worden door verschillende overheden", klinkt het.

Het Amerikaanse bedrijf laat in een reactie weten zich aan alle fiscale wetten te hebben gehouden.

Lees meer