Illustratiebeeld, klimaatmars in Hasselt.
Mine Dalemans Illustratiebeeld, klimaatmars in Hasselt.

“Meer dan helft van de Belgen is voorstander van bindende klimaatwet”

Iets meer dan de helft van de Belgen (53 procent) vindt dat ons land met een bindende klimaatwet moet komen. Dat blijkt vandaag uit een peiling die werd uitgevoerd in opdracht van Sign for my Future, een burgerinitiatief dat zelf ook achter die eis staat.

De voorstanders van de klimaatwet zijn volgens het onderzoek in de drie gewesten in de meerderheid. Maar enkel in Brussel (63 procent) gaat het om een overtuigende meerderheid. In Vlaanderen (51 procent) en Wallonië (52 procent) is de marge erg nipt. In totaal zegt slechts veertien procent van de ondervraagde Belgen niet voor zo'n wet te vinden te zijn.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 45 procent van de Belgen zijn of haar stemgedrag mee zal laten bepalen door het klimaatprobleem. Toch wordt voor een oplossing lang niet alleen naar de politiek gekeken. Zo vindt 63 procent van de ondervraagde Belgen dat de oplossingen moeten komen vanuit de academische wereld en dat die experts ook het beleid moeten bepalen. Ook zegt 67 procent dat er een onafhankelijk controleorgaan moet komen dat de effectiviteit van de maatregelen zal controleren.

Het representatief onderzoek werd eerder deze maand afgenomen bij ruim 2.000 Belgen.
De initiatiefnemer voor de peiling, het burgerinitiatief Sign for my Future, wil dat de volgende regeringen werk te maken van een krachtig klimaatbeleid. Hun oproep wordt gesteund door mensen uit het bedrijfsleven, de academische wereld, middenveldorganisaties en de media.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter colson

    Deze enquête moet een zeer grote korrel worden genomen. Mensen die de stigmatisering door die groene sekte niet genegen zijn, en dat is een veel grote groep, laten die enquêtesite links liggen waardoor er met hun mening totaal geen rekening wordt gehouden. Houdt zo'n enquête in de verkiezingsbureau samen met de federale verkiezing en je krijgt een totaal ander beeld.

  • paul janssen

    Kijk eens naar de landen en steden waar ze met een lap voor hun mond door de straten wandelen en fietsen dan weet je dat België, een wereldstad groot, hier niks aan kan veranderen. Allemaal opgeblazen bullshit.

Lees meer