‘Moordstrookje’ slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is. Archieffoto.
Copyright : Geert De Rycke ‘Moordstrookje’ slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is. Archieffoto.

'Moordstrookje' verkozen tot woord van het jaar

Moordstrookje is verkozen tot Woord van het Jaar, zo maakte Van Dale deze ochtend bekend. Het slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is, legt de uitgever uit. 

Er waren achttien woorden genomineerd. Vlamingen konden tussen 28 november en 17 december hun stem uitbrengen. Dat hebben er uiteindelijk bijna 10.000 gedaan, van wie iets meer dan één op vijf (21,2 procent) het woord "moordstrookje" verkoos.
De top drie wordt vervolledigd door "mangomoment" en "groeipakket".

De Woord van het Jaar-verkiezing werd de voorbije jaren gewonnen door koesterkoffer (2017), samsonseks (2016), kraamkost (2015), flitsmarathon (2014), selfie (2013), frietchinees (2012), stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

“Blokkeerfries”

In Nederland is "blokkeerfries" het Woord van het Jaar, met meer dan de helft van de stemmen. Dat slaat op "elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan".

Kinderwoord van het Jaar is "boeie".

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric maier

    Grabbelminister had ook kunnen winnen.

  • Bruno Blontrock

    Die woorden van het jaar verdwijnen meestal binnen het jaar

Lees meer