Egbert Lachaert.
Photo News Egbert Lachaert.

“Open Vld'ers vrij te stemmen over abortuswet als er geen oplossing is tegen donderdag”

Als er tegen donderdag geen oplossing is om het abortusdossier te ontmijnen, dan zijn de Kamerleden van Open Vld vrij om te stemmen. Dat heeft de liberale voorzitter Egbert Lachaert verklaard.

Lachaert toonde geen begrip voor de houding van N-VA-voorzitter Bart De Wever die van de goedkeuring van de uitgebreide abortuswet een breekpunt had gemaakt voor de regeringsvorming. “Door scudraketten af te vuren in de media breng je ons geen stap dichter bij de oplossing”, zei Lachaert op Radio 1.

"Dit heeft niets te maken met de broodnodige sociaal-economische herstelregering die ons land nodig heeft. Iedereen moet nu boven zichzelf uitstijgen om eindelijk aan de vorming van een regering te werken”, aldus de voorzitter van Open Vld.

Donderdag staat het wetsvoorstel dat de abortusregels versoepelt opnieuw op de agenda van de plenaire Kamer. Zoals bekend zijn CD&V en N-VA gekant tegen die wet. N-VA-voorzitter De Wever schakelde afgelopen weekend zelfs een versnelling hoger en maakte er een breekpunt van voor de regeringsvorming. Daarin zoeken coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V naar een een federale meerderheid met N-VA, sp.a en cdH. Maar dat wordt volgens De Wever onmogelijk als die wet er komt.

“Dubbeltje op zijn kant”

Open Vld-voorzitter Lachaert gaf aan dat het trio achter de schermen nog een oplossing zoekt voor het dossier. Hij gelooft ook dat er afspraken kunnen worden gemaakt over de ethische thema’s om progressieven en conservatieven te verzoenen, maar “scudraketten afvuren” gaat daar niet bij helpen, luidde het.

Lachaert roept vooral op “deze laatste kans” te grijpen om een regering vormen. Hij verwacht dat de gevolgen van de coronacrisis in het najaar echt voelbaar zullen zijn. Het kan dan ook niet voor Lachaert dat de Kamer tegen dan ontbonden zou zijn en geen wetten zou kunnen stemmen.

Maar als er tegen donderdag geen oplossing is, dan staat het voorstel op de Kameragenda. “Er zijn geen proceduretrucs meer. Dan zijn al onze parlementsleden vrij te stemmen. Men probeert hier een partijpolitiek verhaal van te maken, maar dit gaat om de individuele vrijheid van onze parlementsleden”, benadrukt de liberale voorzitter. Die sluit overigens niet uit dat zijn eigen fractiegenoten tegen zullen zijn. “Het wordt een dubbeltje op zijn kant.”

Vierde maal amendement?

Donderdag komt de plenaire Kamer voor het laatst bijeen voor het zomerreces. Na de nationale feestdag op 21 juli liggen de werkzaamheden traditioneel immers een tijdje stil, tenzij voor dringende zaken. Een manier om de tekst nog over de zomer te tillen - en een mogelijke regeringsvorming - is opnieuw een amendement indienen en een advies vragen aan de Raad van State. Daardoor zijn 50 stemmen nodig, die CD&V, N-VA en Vlaams Belang eenvoudig halen. Dat zou echter weinig elegant zijn, want die mogelijkheid werd al drie keer toegepast.

Een andere, meer galante mogelijkheid is dat de plenaire Kamer een amendement op het wetsvoorstel goedkeurt. Indien dat in plenaire gebeurt, kan de Kamer reglementair diezelfde zitting niet meer over het geheel van de tekst stemmen. Lachaert liet maandagmorgen verstaan dat er ook in de groene fractie mogelijk steun zou kunnen zijn voor een amendement over de strafrechtelijke vervolging van artsen. Of zo’n amendement de steun van de helft van de Kamer zou krijgen, is niet zeker.

Het ziet ernaar uit dat voorzitters Lachaert, Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zich tot donderdag op het abortusthema zullen focussen en het op het vlak van de regeringsvorming wat rustiger zal blijven, tenzij ze voordien een compromis uitdokteren.

Lees ook: Waarom barst abortusdebat net nu los? En wat houdt de wetswijziging in? (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer