2 Dyab Abou Jahjah.
BELGA Dyab Abou Jahjah.

"Pak Abou Jahjah meteen op als hij voet in België zet"

Fractieleider van de N-VA in Antwerpen, André Gantman, wil dat Abou Jahjah meteen wordt opgepakt als hij voet aan grond zet in ons land. Dat schrijft de website Joods Actueel. "Jahjah is lid van Hezbollah, een terroristische organisatie. Dat is strafbaar in ons land." De N-VA'er wil voorts dat justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) contact opneemt met haar Britse collega, omdat Jahjah in 2009 de toegang tot Groot-Brittannië werd geweigerd.

Jahjah mocht vier jaar geleden het Verenigd Koninkrijk niet binnen omdat hij banden had met Hezbollah en een gevaar kon betekenen voor de openbare orde. "Als Jahjah in een andere EU-lidstaat is geweigerd, dan moet minister Turtelboom contact opnemen met haar Britse collega om daarover meer informatie in te winnen", vindt Gantman.

Dyab Abou Jahjah maakte gisterenavond via Facebook en Twitter bekend dat hij opnieuw in België komt wonen. "Het is een kwestie van weken." Hij gaf ook een inkijk op wat zijn plannen zijn in ons land. "Die hebben te maken met een aantal dossiers en maatschappelijke kwesties die ik tien jaar geleden al op de agenda probeerde te zetten. De problemen van achterstelling, racisme en discriminatie."

N-VA-fractieleider Gantman wil dat het gerecht Jahjah meteen oppakt als hij een voet op Belgische bodem zet. "Dergelijk sujet is hier absoluut niet welkom", stelt de politicus. "Jahjah is lid van Hezbollah, een terroristische organisatie. Dat is strafbaar in ons land. Hezbollah steunt bovendien actief het Syrische regime dat tienduizenden doden op z'n geweten heeft."

Gantman vreest in de eerste plaats dat de plannen van Jahjah om zijn leven te hernemen in ons land de islamgemeenschap meer kwaad dan goed zal doen. "Abou Jahjah en zijn AEL (Arabisch Europese Liga) staan symbool voor maatschappelijke ontwrichting. Ze stroken niet met de inspanningen die geleverd worden om de integratie te bevorderen."

Reactie Dewinter
Ook Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad Filip Dewinter liet vandaag in een mededeling weten dat hij de terugkeer van Jahjah niet ziet zitten. Dewinter noemt Jahjah een "sluwere, welbespraaktere, afgelikte en minder clowneske versie" van voormalig Sharia4Belgium-woordvoerder Abou Imran alias Fouad Belkacem. "Hun einddoelen mogen dan wel enigszins verschillen, voor onze tolerante samenleving en democratische rechtsstaat vormen ze hetzelfde gevaar", meent hij.

2 André Gantman.
BELGA André Gantman.

Lees meer