Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) kunnen opnieuw samen door één deur.
BELGA Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) kunnen opnieuw samen door één deur.

"Plooien tussen Peeters en De Croo zijn weer gladgestreken"

Het zit er niet langer bovenarms op tussen de twee vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld). Volgens de VRT zijn de plooien tussen de twee gisterenavond gladgestreken na discreet crisisoverleg met premier Michel (MR).

Volgens de VRT is de 'vertrouwensbreuk' voorbij. Peeters wilde vanmorgen bij het begin van het eerste kernkabinet na de vakantie enkel kwijt dat "vertrouwen en loyauteit essentiële elementen zijn om in moeilijke dossiers doorbraken te realiseren". De christendemocraat verwees zo opnieuw naar zijn interview in Le Soir vorig weekend waarin hij het lek hekelde over de zogenaamde 'horrorlijst' van CD&V met voorstellen voor inkomsten die de tax shift volgens de partij zouden moeten financieren.

Vandaag start de regering trouwens met het overleg over de losse eindjes van die tax shift. CD&V wil alles op alles zetten om nog zoveel mogelijk punten binnen te halen, nadat de partij bij het eerste akkoord ook zelf toegaf dat ze op cruciale punten had moeten inbinden. Deadline is de tweede dinsdag van oktober, wanneer premier Michel zijn 'state of the union' voorleest in het parlement.

BTW in de index of niet?

Een van de belangrijkste 'losse eindjes' is wat er moet gebeuren met de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent, die dinsdag ingaat. Moet die prijsverhoging meegenomen worden in de index, zodat die sneller stijgt en dus ook de lonen en uitkeringen sneller omhoog zullen gaan? N-VA en Open Vld zijn daar geen voorstander van, CD&V wel. Volgens de partij zou die verhoging uit de index laten, neerkomen op een tweede indexsprong.

De ministerraad bespreekt vandaag ook nog de asielcrisis in ons land en de mislukte aanslag op de Thalystrein. Het kernkabinet is van start gegaan om 8.30 uur, de volledige ministerraad volgt om 10 uur. Daarna is er een persconferentie.

Lees meer