2
Klaas De Scheirder

"Plots sta je daar, met een échte Rubens in je handen"

In Antwerpen is een authentieke tekening van Pieter Paul Rubens gevonden. De speurtocht naar de echtheid van het werk bracht Peter Bernaerts van het gelijknamige veilinghuis tot over de grote plas. "Dan sta je daar plots in New York, met een echte Rubens in je handen. Nooit had ik zo'n gevoel van volmaking."

"Dit maak je maar één keer in je leven mee", klinkt het bij het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts. De tekening werd vorig jaar in januari al aangeboden aan het veilinghuis. "Het ging oorspronkelijk om een expertise die we bij de familie zouden uitvoeren. Er moest een erfenis verdeeld worden. De vader was een echte verzamelaar van tekeningen. In december zouden enkele stukken op de veiling komen, tijdens de veiling van de 'Oude Meesters'. Van in het begin was duidelijk dat deze tekening van een uitzonderlijke kwaliteit was, maar een echte Rubens, dat had ik nooit durven te dromen", vertelt Peter Bernaerts.

De schatting werd gezet op 25.000 euro. "De tekening werd 'toegeschreven' aan Van Dyck. Dat maakte ze minder waard dan een werk dat zéker van de hand van Van Dyck is." Alles was in werking gezet, en het stuk zou in december onder de hamer gaan.

Hoe Bernaerts uiteindelijk in New York kon vaststellen dat het om een echte Rubens ging, lees je in onze pluszone exclusief voor abonnees. Proef nu vijf weken voor amper één euro.

2
rv

Lees meer