3
Marco Mariotti

"Plots werd bijna iedereen tegelijk ziek": bacterie in Ourthe maakt ook einde aan bivak van scouts Sint-Truiden

Voor de tweede keer in een week heeft een Limburgse jeugdvereniging hun bivak vroegtijdig moeten beëindigen wegens ziekte. Dit keer sloeg het noodlot toe bij de Sint-Augustinusscouts uit Sint-Truiden die in Durbuy verbleef. "Onbegrijpelijk dat niemand ons verwittigde over de bacterie in de Ourthe", zucht hoofdleider Thomas Janssens.

Met vijftig personen trok de Sint-Augustinusscouts uit Sint-Truiden begin deze week richting Durbuy. Het bivak verliep goed en het weer was ideaal, tot het noodlot donderdag toesloeg. "We speelden woensdag en donderdag inderdaad met enkelen in de Ourthe", legt hoofdleider Thomas Janssens (21) uit. "Toen leek er nog weinig aan de hand. Donderdagavond aten we nog uitgebreid, en plots werd bijna iedereen tegelijk ziek."

3 De Ourthe.
thinkstock De Ourthe.

Een dokter werd ingeschakeld, die de ernst meteen inzag. Hij liet het medische rampenplan afkondigen, en meerdere ambulances snelden ter plaatsen. "Uiteindelijk had iedereen dezelfde symptomen: diarree en braken. Water drinken was het enige dat we konden doen om uitdroging te vermijden. Maar aangezien bijna de ganse leidingsploeg getroffen werd, en we verdere uitbreiding wilden vermijden, besloten we om alles stop te zetten."

"Uiteindelijk had iedereen dezelfde symptomen: diarree en braken."

Derde keer

Bij de hoofdleiding betreuren ze dat ze niet op de hoogte waren van de besmetting in de rivier. "De ordediensten onderzochten alles. Aan het eten en heel de accommodatie lag het zeker niet. Dus alles wijst naar de Ourthe." Uiteindelijk kwamen alle ouders de leden ophalen en was het terrein deze namiddag leeg. 

"We hopen nu alles zo snel als mogelijk op te ruimen en weer richting Sint-Truiden te snellen. We krijgen hulp, dus dat zal wel lukken."

Het is al het derde jeugdkamp in de buurt van de Ourthe in één week dat wordt afgeblazen door ziekte van de leden. Een Chirogroep uit Londerzeel kreeg in Luxemburg te kampen met ziekte, en enkele dagen later werd de KSA uit Westmalle getroffen die op dezelfde locatie verbleef. Telkens werd de link gelegd met de Ourthe. De Chiro van Opglabbeek verbleef dan weer in Brasschaat waar ook tientallen leden ziek werden. Die oorzaak is voorlopig nog onduidelijk.

3
Marco Mariotti

Lees meer