UNKNOWN

"Reynders moet stoppen met stoken"

Open Vld-kamerlid Luk Van Biesen is er niet over te spreken dat MR-voorzitter Didier Reynders de timing voor de tweede fase van de staatshervoming opnieuw in vraag stelt. "Het stoken vanuit Franstalig België over de timing van de tweede fase moet ophouden", stelt Van Biesen in een persbericht. Hij roept op tot samenwerking om het regeerakkoord te realiseren.

Staatshervorming
Het zal "heel moeilijk" zijn om tegen 15 juli een akkoord te bereiken over een grote staatshervorming. Dat zegt Didier Reynders vandaag nog eens in een gesprek met De Tijd. Het kartel CD&V/N-VA moet zich beter niet te veel illusies maken over de tweede fase van de communautaire onderhandelingen, zo blijkt uit het interview. Luk Van Biesen (Open Vld) is niet opgezet met de uitspraken van Reynders. Hij verwijst naar het regeerakkoord en stelt dat de economische doelstellingen niet kunnen gehaald worden zonder een grondige staatshervorming.

Herfinanciering
Zo werd bijvoorbeeld afgesproken om tegen het einde van de legislatuur in 2011 een overschot van 1 procent bbp te bereiken en om vanaf 2009 structurele overschotten te boeken. "Deze beide voorwaarden - een structureel overschot en een duidelijk overschot van minstens 1 procent - inlossen kan niet zonder een fundamentele staatshervorming en herfinanciering van de verschillende beleidsniveaus", aldus Van Biesen.

"Terecht niet benoemd"
Dat Reynders en zijn FDF-collega Olivier Maingain opnieuw de benoeming van drie burgemeesters in de Brusselse rand koppelen aan een verdere staatshervorming, schiet Van Biesen ook in het verkeerde keelgat. "Maingain kletst hier uit zijn nek. De drie burgemeesters uit Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek zijn terecht door Vlaams minister Marino Keulen niet benoemd", aldus Van Biesen. De drie burgemeesters zullen ook niet benoemd worden, stelt hij "want er zijn geen nieuwe gegevens die hun dossier minder zouden bezwaren".

Van Biesen roept tot slot op tot samenwerking om het regeerakkoord te realiseren. "Trachten de Vlamingen en Franstaligen te verdelen is een recept uit het verleden. De burgers verdienen beter dan kakelende regeringspartijen". (belga/sd)

Lees meer