"Rookverbod in auto vatbaar voor interpretatie"

In een reactie op de uitspraak van de Leuvense emeritus hoogleraar Roger Blanpain dat roken in de auto strafbaar is, laat het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dinsdag weten dat die stelling sterk voor interpretatie vatbaar is.

Blanpain stelt "dat roken in de auto niet alleen een gezondheidsramp vormt voor kinderen, maar ook een oorzaak van ongelukken en derhalve strafbaar is". Hij pleit er dan ook voor dat de politiediensten zouden optreden tegen bestuurders die roken tijdens het rijden.

Beoordeling van de rechter
"Dit is sterk voor interpretatie vatbaar", reageert BIVV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. "Zeer weinig agenten zullen geneigd zijn om een proces-verbaal op te stellen en daarna kan het, indien de overtreder naar de rechtbank gaat, nog eens afhangen van de appreciatie van de politierechter", voegt hij eraan toe.

Krant lezen ook strafbaar
Volgens De Dobbeleer zijn dan ook zaken als "het opeten van boterhammen, het prutsen aan een autoradio en de krant lezen" strafbaar. Hij benadrukt dat roken in de wagen ook andere risico's inhoudt. "Denk maar aan een brandende sigaret die op de vloer van de auto valt", aldus nog De Dobbeleer.

"Als blijkt dat een ongeval te wijten is aan roken in de wagen kan dat bovendien door de tegenpartij aangehaald worden als argument. Daardoor kan de verantwoordelijkheid voor het ongeval geheel of ten dele bij de rokende bestuurder gelegd worden", besluit hij. (belga/eb)

Lees meer