ISOPIX

't Is vakantie en klimaatprotest bekoelt

4.200 jongeren kwamen gisteren op straat voor het klimaat - amper een derde van het aantal bosbrossers van vorige week. Spijbelen kon je het gisteren dan ook niet noemen, in volle krokusvakantie. Al is klimaatgezicht Anuna De Wever tevreden. “Het is het volste recht van mensen om met vakantie te gaan. Politici doen dat ook.”

Donderdag is betogingsdag, nu al negen weken op rij. Gisteren lag het zwaartepunt in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve, met 3.900 betogers - zowel scholieren en studenten als ouders en grootouders. Ook de rector van de UCL, Vincent Blondel, stapte mee op, net als de ex-vicevoorzitter van het internationale klimaatpanel IPCC, Jean-Pascal Van Ypersele.

Elders in het land daagden een 300-tal klimaatjongeren op. In Antwerpen trotseerden zo’n 250 scholieren en studenten de striemende regen om er een ‘human billboard’ te vormen. Zij wilden dat op het gedeeltelijk overdekte Theaterplein doen, maar de politie hield hen tegen en dus moesten ze naar het Operaplein, zowat een kilometer verder. In Mechelen daagden 13 jongeren op om er te ‘ploggen’ - joggen en zwerfvuil oprapen tegelijk.

Dat alles brengt het totaal van klimaatbetogers gisteren op 4.200. Niet slecht, maar wél een pak lager dan de in totaal 12.800 betogers in ons land vorige week. Want hoewel er op vele bordjes van betogers ‘Het klimaat neemt geen vakantie’ te lezen stond, is de krokusperiode misschien toch iets minder geliefd om te ‘spijbelen’? “Het is het volste recht van mensen om met vakantie te gaan”, reageert initiatiefneemster Anuna De Wever. “Ik denk dat er ook veel politici op vakantie zijn. Wij blijven verderdoen.”

En nu?

Het aantal betogers van gisteren ligt ook fors onder het gemiddelde van 16.350 jongeren die de klimaatzaak de voorbije donderdagen kwamen verdedigen. De daling is al eventjes ingezet. Afwachten hoe de tiende klimaatmars volgende week donderdag zal scoren. Mogelijk zal die te lijden hebben onder de geplande actie van de dag erna: op vrijdag 15 maart vinden er immers gelijktijdig betogingen plaats in een 60-tal landen. Bij ons liet een honderdtal organisaties al weten die actie te zullen steunen. 

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Emi De graeve

    wat vinden de "ecosocialisten" van de globalisatie ?

  • alois philipsen

    Inderdaad Juffer De Wever als je spijbelt verdien je op verlof te gaan, enkel spijtig dat er ook nog gewerkt moet worden door duizenden die niet op verlof kunnen wat bewijst dat je met je kop in de wolken loopt

Lees meer