'Te goedkope' makelaar schorsen is onwettelijk

Prijsafspraken over minimumtarieven in de vastgoedsector zijn tegen de wet, ze verstoren namelijk de vrije concurrentie. Dat schrijft de auditeur van de Raad voor de Mededinging in een verslag. De inbreuk wordt nog verzwaard door de schorsing, door het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV), van een Gentse makelaar die "te goedkoop" werkte.

Klacht van collega's
Het kantoor Immo Budget Group begon drie jaar geleden te werken tegen een vaste prijs: een commissieloon van 995 euro aan koper en verkoper, ongeacht de prijs van de verkochte woning. Die handelswijze betekende een breuk met de gewoonte van vastgoedmakelaars om bij aankoop of verkoop van een woning een commissieloon van 3 tot 6 procent te vragen, naargelang de waarde van het gebouw. Verenigd in CIB-Vlaanderen, dienden de vastgoedmakelaars bij het BIV een klacht in tegen hun Gentse collega, ze vonden dat hij een te laag ereloon aanrekende.

Van Quickenborne tevreden
De zaak kwam bij de Raad voor de Mededinging terecht, waar de auditeur nu geen spaander heel laat van het prijskartel in de vastgoedsector. Voor een uitspraak van de Raad is het nog een zestal maanden wachten, maar minister voor Ondernemen Van Quickenborne reageert alvast verheugd op het verslag. (belga/jv)

Lees meer