Hannes Anaf.
BELGA Hannes Anaf.

“Te weinig schorten en handschoenen in bepaalde woonzorgcentra als er nieuwe uitbraak komt”

"We beschikken niet over een strategische voorraad aan handschoenen en beschermende schorten om gewapend te zijn voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus." Dat heeft Guy Claeys, de directeur van het woonzorgcentrum Sint Bernardus uit Bassevelde gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. De vaststelling is opvallend, want uit de cijfers van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) blijkt dat er een ruime voorraad is aan handschoenen en schorten. "Er schort wat met de schorten", merkt sp.a-parlementslid Hannes Anaf op. 

Uit de nieuwste cijfers van Vlaams minister Beke blijkt dat Vlaanderen beschikt over een grote voorraad aan beschermingsmateriaal, gaande van bijna 6 miljoen chirurgische mondmaskers tot bijna 68.000 beschermende schorten en 1,5 miljoen handschoenen. Toch zijn er blijkbaar nog woonzorgcentra die kampen met leverings- of bevoorradingsproblemen. 

Volgens Annick Schepens, een stafmedewerkster van de directie, heeft het woonzorgcentrum nog slechts een voorraad van een honderdtal schorten. Volgens directeur Guy Claeys kunnen er voorlopig geen nieuwe handschoenen en schorten geleverd worden. "We beschikken niet over een strategische voorraad aan handschoenen en schorten voor een eventuele tweede uitbraak", aldus Claeys. 

“Wil regering haar fouten toedekken?”

"Er schort wat met de schorten", merkte sp.a-parlementslid Hannes Anaf op. Hij verwees naar het verschil met de grote voorraad die minister Beke rapporteert. "Hoe komt het dat die voorraad niet tot bij jullie geraakt?” Ook andere parlementsleden zoals Jos D'Haese (PVDA), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Lorin Parys (N-VA) stelden gelijkaardige vragen. 

Anaf reageert scherp. "Als de informatie uit de voortgangsrapportage niet overeenstemt met de getuigenverklaringen van de mensen op het veld, dan vraag ik mij af of de regering wel echt wil leren uit haar fouten of gewoon haar eigen fouten wil toedekken.”

Lees ook: Stijging aantal besmettingen niet het gevolg van verboden feestjes van jongeren (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer