"Thalys-terrorist zat ook gewapend op Brusselse metro"

Ayoub El Khazzani, de verdachte van de verijdelde aanslag in de Thalys, doorkruiste afgelopen vrijdag met zijn wapenarsenaal een deel van Brussel voor hij in het treinstation Brussel Zuid een ticket kocht voor de Thalys Amsterdam-Parijs en op de trein stapte. Dat schrijft de krant La Dernière Heure. Dezelfde krant meldt, net als verschillende andere kranten, ook dat El Khazzani wel degelijk bij zijn zus zou verbleven hebben in de weken voor de aanslag. Zij zou vandaag urenlang zijn verhoord door de Brusselse federale gerechtelijke politie, meldt de VTM-nieuwsredactie. Het federaal parket onthoudt zich van elke vorm van commentaar.

Verschillende kranten citeren onder meer verschillende buurtbewoners die El Khazzani zouden opgemerkt hebben in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij regelmatig naar de moskee ging, maar niet de indruk gaf geradicaliseerd te zijn. De vermelde getuigen hebben het ook over een reis naar Syrië die El Khazzani zou ondernomen hebben, maar waarvan hij snel zou teruggekeerd zijn, gedegouteerd door het barbaarse geweld.

El Khazzani ging regelmatig naar de moskee maar gaf niet de indruk geradicaliseerd te zijn

Buurtbewoners in Molenbeek

Te voet naar treinstation

Volgens La Dernière Heure verbleef El Khazzani niet alleen bij zijn zus op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek, maar vertrok hij daar afgelopen vrijdag ook met een tas waarin de kalasjnikov, de negen munitieladers, het automatisch pistool en het cuttermes zaten die hij in de Thalys bijhad. De man zou in het metrostation Ossegem de metro genomen hebben, om uit te stappen in het station Clemenceau en vandaar te voet naar het treinstation Brussel Zuid te gaan, waar hij later de Thalys nam.

"Het federaal parket wenst deze informatie te ontkennen noch te bevestigen", zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, in een reactie op de berichtgeving. "Er wordt in het belang van het onderzoek geen verdere commentaar gegeven."

Volgens de VTM-nieuwsredactie werd de zus van El Khazzani urenlang verhoord door de Brusselse federale gerechtelijke politie. "Nadien is ze gewoon terug naar huis kunnen keren", zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. "Wat er uit dat verhoor of uit de huiszoeking is gekomen, wil het parket niet kwijt. Er wordt wel gepraat over een koffer en laptop maar dat is niet bevestigd."

PHOTO_NEWS

Veiligheid op het spoor

Naar aanleiding van het incident komen de Europese ministers voor Mobiliteit en Binnenlandse Zaken zaterdag in Parijs bijeen om de veiligheid op het spoor te bespreken. Ons land wordt vertegenwoordigd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Op de bijeenkomst zullen "zeer concrete voorstellen" besproken worden om de waakzaamheid te verhogen, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdag op France Inter. "We moeten bekijken of we een manier kunnen vinden om meer systematisch en op een meer gecoördineerde manier de mensen te controleren die gebruikmaken van luchthavens en van bepaalde transportmiddelen", zegt Cazeneuve.

Onder andere de mogelijkheid tot paspoortcontrole zal besproken worden. Ook willekeurige bagagecontrole en multinationale politie-eenheden voor treinen staan op de agenda. Concrete voorstellen moeten nog uitgewerkt worden. "Dit kan men doen, zonder dat Schengen aangepast moet worden", zei Cazeneuve.

Door de Schengen-akkoorden zijn er geen paspoortcontroles meer tussen Europese lidstaten.

Europese ministers verzamelen zaterdag in Parijs om de veiligheid op het spoor te bespreken

Lees meer