Joost De Bock

"Verhaal begon tien jaar geleden aan biljarttafel in Wilrijk"

In zijn overwinningsspeech in Antwerpen blikte N-VA-voorzitter Bart De Wever terug op de periode waarin zijn partij bijna van de radar was verdwenen. Dat was de periode na de verkiezingen van 2003, toen enkel Geert Bourgeois een Kamerzetel kon veroveren en de partij op sterven na dood leek. "Het verhaal dat we nu schrijven is 10 jaar geleden begonnen rond een biljarttafel in Wilrijk. Sindsdien is onze score vertienvoudigd", aldus De Wever. "Niemand had dit toen voor mogelijk gehouden. Maar we zijn er toch aan begonnen en we hebben dat verhaal voleindigd."

De Wever had geen speech voorbereid voor zijn militanten in Antwerpen. "Ik sta met mijn mond vol tanden en dat gebeurt niet vaak."

In de kieskring Antwerpen strandt de partij zelfs maar op een zucht van 40 procent. "We hadden gehoopt op tram 3. Het is de laatste halte van tram 3 geworden en we horen de bel van tram 4."

De Wever herhaalde nog eens dat hij snel op Vlaams niveau coalitiegesprekken wil starten en dat hij dan met die Vlaamse coalitiepartners "aan zet" wil komen.

Lees meer