2 Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

"Vlaamse overheid bespaart 73 miljoen op economische subsidies"

De Vlaamse overheid bespaart 73 miljoen op economische subsidies, subsidies die veelal naar bedrijven gaan. Dat blijkt uit de begrotingscijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Die daling hoeft volgens Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) geen slechte zaak te zijn. "Bedrijven en ondernemers hebben vooral nood aan lagere lasten en minder regels, niet aan subsidies", aldus Vande Reyde.

Uit de begrotingscijfers die minister van Economie Hilde Crevits deze week toelichtte in het Vlaams Parlement blijkt dat de Vlaamse overheid 73 miljoen euro snoeit in de bedrijfssubsidies. Hoe die besparing concreet zal verlopen, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is er al afgesproken dat er 23 miljoen euro van bij de kmo-portefeuille wordt gehaald, dat is het steunmechanisme voor kleine- en middelgrote ondernemingen. 

Crevits verduidelijkte vandaag een en ander, na ongerustheid van de ondernemersorganisaties. Een kleine onderneming die investeert in opleiding en adviezen krijgt nu 40 procent steun met een maximum van 10.000 euro per jaar. Dat gaat naar 30 procent met een maximum van 7.500 euro. Een middelgrote onderneming krijgt nu nog 30 procent met een maximumplafond van 15.000 euro per jaar. Dat evolueert naar 20 procent met een maximumplafond van 7.500 euro. De besparingsmaatregel komt er nu de uitgaven voor de kmo-portefeuille de voorbije jaren sterk waren gegroeid.

 Volgens Crevits viel de beslissing na overleg met de kmo-organisaties. Daarbij merkt ze op dat het gemiddelde kleine bedrijf via de kmo-portefeuille ongeveer 1.000 euro steun ontvangt en een middelgrote onderneming iets minder dan 2.000 euro. Het maximumplafond wordt nauwelijks gevraagd, klinkt het.

“We behouden een hogere steun voor de kleine ondernemingen. Jonge en kleine bedrijven hebben vaak meer nood aan de ontwikkeling van competenties of het aankopen van kennis van buiten de onderneming. Met het nieuwe plafond zal in de praktijk maar een beperkt aantal bedrijven een lager steunbedrag krijgen”, aldus Crevits in een persbericht. 

Unizo ongerust 

Unizo-topman Danny Van Assche uitte deze ochtend op Radio 1 de vrees dat het voor kmo’s moeilijker wordt om door te groeien. “Een ondernemer in een klein bedrijf is eigenlijk een manusje-van-alles. Hij is niet niet alleen de ondernemer, maar ook de ‘hr-officer’, hij moet alles tegelijk doen. Wanneer die aanmoediging verminderd, zullen er minder ondernemers zijn die dat effectief gaan doen, en het is absoluut wel nodig”, klonk het. Door de kmo-portefeuille met een derde te verminderen, valt die stimulans volgens de Unizo-topman voor sommigen weg.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt de subsidiedaling met een derde niet noodzakelijk negatief, op voorwaarde dat de vrijgekomen middelen naar een lastenverlaging gaan. NSZ vraagt daarom een boordtabel waaruit duidelijk blijkt wat er met de vrijgemaakte middelen gebeurt ten voordele van de ondernemers. “In de prioriteitenlijst van de ondernemers staan lagere lasten iets hoger in de ranking dan het volgen van opleidingen. Temeer omdat er ook bijkomende middelen worden vrijgemaakt om ondernemers beter te begeleiden”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ.

2 Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).
BELGA Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).

Dat het mes in de bedrijfssubsidies wordt gezet, hoeft volgens Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde geen drama te zijn. Volgens hem hebben ondernemers “vooral nood aan lagere lasten en minder regels, niet aan subsidies”. “Bij sommige steunmaatregelen kon je je de vraag stellen wat er juist het nut van was. Zo bestond er steun voor opleidingen tot dierentolk of hypnotiseur”, aldus Vande Reyde. Volgens de Open Vld’er is het de bedoeling dat VLAIO, de Vlaamse instelling die strategische steun aan bedrijven regelt, selectiever omspringt met de subsidies. “Dat kan er voor zorgen dat subsidies uiteindelijk beter worden ingezet en meer effect hebben voor onze economie.”

‘Een kado aan bedrijven’

Vande Reyde maakt ook de vergelijking met de besparingen in de cultuursector. Het protest tegen die besparingen heeft veel media-aandacht gekregen. “Dat mag uiteraard. Over ondernemers ga je dat niet hebben, nog in het minst bij ondernemers zelf. Economische subsidies worden vaak als ‘een kado aan bedrijven’ afgeschilderd. Het toont aan dat we in Vlaanderen helaas nog steeds geen ondernemingscultuur hebben. Ondernemers zouden dezelfde heldenstatus moeten hebben als muzikanten en sporters. Het zijn zij die uiteindelijk alle welvaart - en subsidies in andere domeinen- mogelijk maken”, besluit Vande Reyde.

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    Het liberale principe is laisser faire laisser passer dus stop al die subsidies aan bedrijven. De sterksten zullen overleven de rest zijn we beter kwijt dan rijk en zijn meestal enkel uit op persoonlijk winstbejag

  • Robin Hufton

    Dit is micromanagement voor de regering, en ik snap wel 'Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd' maar snoei eerst eens in de grote uitgaven, zoals de pharma (niet onbelangrijk maar op 2.8miljard kan je een pak meer besparen)

Lees meer