HLN

"Voor ziekenwagen, druk 1": West-Vlamingen krijgen keuzemenu als ze hulpdiensten bellen

"Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2." Wie vanaf 1 oktober in de provincies West-Vlaanderen en Namen een noodnummer belt, zal die keuze moeten maken. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. Op basis van de resultaten van het testproject zal in de komende maanden beslist worden of het systeem naar het hele land moet worden uitgebreid.

Het keuzemenu zal te horen zijn ongeacht of er naar 112, 101 of het oude nummer 100 wordt gebeld. De maatregel moet vermijden dat de calltakers de oproepen moeten doorschakelen. Achter de nummers 112 en 101 gaan immers twee verschillende structuren voor het beheer van noodoproepen schuil: een voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie.

Van zodra de beller zijn keuze maakt, wordt hij doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Als er geen cijfer wordt ingetoetst, wordt de boodschap één keer herhaald en daarna wordt de beller automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale. De operator kan dan nog steeds naar het juiste oproepcentrum doorschakelen.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pierre De Smet

    Er zal ergens een enveloppe onder tafel doorgegeven zijn om deze software te mogen installeren

  • Danny Govaerts

    Weten ze daar niet dat er oudere hulp nodig kunnen hebben . En bellen met een GSM waar ze het toetsenbord niet van kunnen vinden eenmaal ze hun nummer gevormd hebben .. Zijn ze daar echt zo stom dat ze de oudere bevolking in de steek laten... Zeker het idee van een Jupie met een smartphone ....die geen raad heeft gevraagd aan zijn ouders.

Lees meer