UNKNOWN

"Vraagprijs vastgoed daalt terwijl verkoopprijs stijgt"

Het voorbije jaar merkte het Belgische netwerk van vastgoedmakelaars ERA dat de gemiddelde vraagprijs van woningen en appartementen daalt, maar de verkoopprijs toeneemt. Dat blijkt uit de resultaten van hun jaarlijkse barometer, die ze vandaag voorstelden.

Verkoopprijs

Eind 2010 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis met drie slaapkamers, de zogenaamde "referentiewoning", in België 211.115 euro (+ 3,8 procent). De gemiddelde verkoopprijs van een appartement met 2 slaapkamers steeg tot 170.464 euro (+2,7 procent). Terwijl de verkoopprijzen stegen, daalden de gemiddelde vraagprijzen van de woningen die verkocht werden met 1 procent naar 232.651 euro. "Dit is een belangrijke ontwikkeling want hiermee wordt bewezen dat een iets lagere vraagprijs helemaal niet betekent dat de woning ook minder opbrengt", duidt Iain Cook van ERA.

Meer woningzoekenden

Tegelijkertijd noteert ERA een sterke stijging van de vraag op de vastgoedmarkt. Eind 2010 stonden er bij ERA ruim 11.600 personen als woningzoekend geregistreerd. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is dat de vraag naar appartementen nog harder steeg met 57 procent tot 5.500 zoekers. "Mensen starten niet meer per se met een zoektocht naar of een huis, of een appartement, maar gaan uit van hun budget en zien wat ze daarvoor kunnen krijgen", aldus Cook.

Voor 2011 verwacht ERA dat de markt stabiel blijft. "Vraag en aanbod zijn in balans in het belangrijkste segment, de gemiddelde prijsklasse, en de banken zijn reëel in hun financiering", besluit Cook. (belga/ep)

Lees meer