2 Alexander De Croo en Jamal Khashoggi.
belga/epa Alexander De Croo en Jamal Khashoggi.

“We mogen niet rioolputje van Europa worden op vlak van moreel gezag”: De Croo wil wapenuitvoer naar Saudi’s opschorten

België zou het voorbeeld van Duitsland moeten volgen en de wapenleveringen aan Saudi-Arabië opschorten. “We mogen niet het rioolputje van Europa worden op het vlak van moreel gezag”, zegt Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in De Ochtend.

Wapenuitvoer is wel een gewestelijke bevoegdheid, dus veel meer dan aan de mouw trekken van de regionale collega's kan De Croo niet doen. "Ik kan geen ijzer plooien met mijn handen, maar hopelijk is dit de druppel die de emmer doet overlopen".

Zolang de zaak rond de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi niet is opgehelderd, schort Duitsland de wapenleveringen aan Saudi-Arabië op. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vindt dat België dat voorbeeld moet volgen. "We mogen ons niet verstoppen achter Europa", klinkt het.

Dweilen met de kraan open 

“Ik vind dat het humanitaire argument hier primeert", zegt De Croo. "Wat er gebeurd is met die journalist in Turkije is gruwelijk. Maar je mag ook niet vergeten dat er elke dag in Jemen 60 mensen sterven door een oorlog die wordt aangevuurd door Saudi-Arabië. Je kan niet dweilen met de kraan open. Langs de ene kant investeren we om het leed van de Jemenieten te verzachten, maar langs de andere kant blijft men aan Waalse kant geld verdienen op die oorlog. We mogen niet het rioolputje worden van Europa op het vlak van moreel gezag".

Maar omdat wapenuitvoer een gewestelijke bevoegdheid is, kan De Croo weinig meer doen dan aandringen bij de regio's, met name bij Waals minister-president Willy Borsus (MR). Die liet afgelopen weekend verstaan dat Wallonië een opschorting van de wapenleveringen naar Saudi-Arabië niet uitsluit. "Ik hoop dat de daden zullen volgen", aldus De Croo. 

2 Waals minister-president Willy Borsus.
BELGA Waals minister-president Willy Borsus.

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Filip Vanlaeken

    Pfff moreel gezag... wat weet die jongen daarovee. Al jaren de kiezer bedriegen, begrotingen van bedrog, postjes pakken, zijn ziel verkopen en een cordon sanitaire dat zijn eigen bevolking monddood maakt. Doe zelf iets, paljas.

  • Anita Wellens

    Heel goed voorstel van De Croo!!

Lees meer