Margot Cloet.
Photo News Margot Cloet.

“We waren totaal niet voorbereid, Vlaanderen moet datagedreven plan hebben voor tweede golf”

Vlaanderen moet een plan klaar hebben om voorbereid te zijn op een mogelijke tweede golf in de coronacrisis op te vangen. Dat plan moet "datagedreven" zijn. Dat heeft Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. 

"We waren totaal niet voorbereid", zo besloot Cloet haar uitgebreide feitenrelaas van de voorbije maanden coronacrisis. Cloet wil "niemand met de vinger wijzen", maar de tijdslijn die ze schetste, bevestigt wel de intussen gekende aaneenschakeling van gemiste kansen, tekorten aan beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over richtlijnen en bevoegdheidsverdelingen, onzekerheid op het terrein, problemen met coördinatie, en dergelijke.

Hoewel Cloet het grotendeels hield op een chronologisch en feitelijk overzicht, borrelde hier en daar wel wel wat ongenoegen naar boven. Zo voelde Cloet zich bijvoorbeeld "in de steek gelaten" toen ze eind maart, begin april tot vijfmaal toe geen gehoor kreeg op haar vraag om op Vlaams niveau een taskforce op te richten. 

Naast de gekende vraag van Zorgnet-Icuro naar meer middelen, een betere personeelsomkadering en een duidelijke “eenheid in commando", drong Cloet er ook op aan dat Vlaanderen snel werk maakt van een plan om zich te wapenen tegen een tweede golf. Dat plan moet volgens Cloet "datagedreven" zijn, zodat Vlaanderen snel en wendbaar kan reageren op nieuwe uitbraken.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Janssen

    Ze wil niet met de vinger wijzen, hallo, sinds begin maart is het al onbekwaamheid wat de klok slaat, en je hebt al 9 vingers nodig voor de vazalen van volksgezondheid, dus vingers te kort als je de moeiallen zonder verstand erbij rekend, hoe lachwekkend deze geldverslindende machine toch is, niet te geloven.

  • marc van de poel

    Akkoord, maar Vlaanderen moet nu eerst een relance plan voor Vlaanderen in voege stellen. Hup, hup, sterke Jan Werk aan de winkel. Niet naar België kijken, voor ons is Vlaanderen véél belangrijker. Werk aan de winkel. Zorg dat onze economie rechtop blijft. Anders kunnen we Wallonië nooit onderhouden. En dan beginnen De Croo en Rutten te wenen.

Lees meer