7 Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

"Werkstraf? Geef mij maar boete, mama betaalt die wel"

Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.

7
thinkstock

"Werkstraf? Geef mij maar een boete, mama betaalt die wel"

De Dendermondse politierechter trok grote ogen deze week toen Sara S. voor hem verscheen. De twintiger werd betrapt op rijden met een bromfiets zonder verzekering en kreeg de keuze: een werkstraf of 600 euro boete.

Zonder verpinken koos ze voor de tweede optie. "Ik kan dat niet betalen, maar mijn mama zal dat wel voor mij doen. Geen probleem", klonk het. "Een werkstraf zie ik echt niet zitten." De rechter gaf haar er toch ook maar 15 dagen rijverbod bij. (KBD)

Een werkstraf zie ik echt niet zitten

Beklaagde Sara S.
7
thinkstock

Lifthersteller met zware voet

Lifthersteller A. had op 20 mei van vorig jaar een wel heel dringende klus te klaren. De man werd op de Brusselse Ring geflitst toen hij 187 kilometer per uur reed.

Zijn advocate voerde aan dat hij onderweg was naar een lift met panne, maar dat vond politierechter Johan Van Laethem geen excuus. "Als hij zich met zo'n snelheid doodrijdt, dan zal die lift ook niet sneller hersteld worden." De man kreeg een boete van 450 euro, en een rijverbod van 21 dagen. Dat mag hij wel uitzitten in weekends en op feestdagen. (BKH)

Als hij zich met zo'n snelheid doodrijdt, dan zal die lift ook niet sneller hersteld worden

Politierechter Johan Van Laethem
7
thinkstock

Boete en rijverbod voor dronken priester-aalmoezenier

Priester-aalmoezenier Marc F. (50) uit Kortrijk is door de politierechter veroordeeld tot een boete van 900 euro en een rijverbod van vijftien dagen. Op 22 januari vorig jaar botste hij aan de rode lichten achterop een stilstaand voertuig.

Hij bleek 2,67 promille alcohol in het bloed te hebben. Hij gaf toe die dag twee whisky's en twee pintjes te hebben gedronken. "Maar hij vergat wellicht te zeggen dat hij ook kerkwijn dronk", grapte zijn advocaat. Hij betwistte de inbreuken niet maar vroeg de politierechter rekening te houden met het feit dat hij als aalmoezenier woon- en zorgcentra in Izegem en Menen moet bezoeken.

De rechter legde geen bijkomend rijverbod meer op. Meteen na het ongeval trok de politie immers zijn rijbewijs al voor vijftien dagen in. Hij sprak wel nog een fikse boete uit.

Marc F. deed eerder al van zich spreken als niet-alledaagse priester. Hij noemde zichzelf altijd 'een priester van de straat', verplaatste zich regelmatig met de motor en maakte er geen geheim van dat hij graag een biertje dronk. Eind 2009 moest hij echter plots opstappen als pastoor en moderator van enkele Wevelgemse parochies. Officieel omdat de samenwerking met onder meer de beruchte 'diaken des doods' Ivo Poppe stroef verliep. Er waren toen ook sterke geruchten dat hij een verhouding had, maar dat deed hij steeds af als roddels. Marc F. kwam zelf niet naar de rechtbank. (LSI)

Mijn cliënt gaf toe die dag twee whisky's en twee pintjes te hebben gedronken. Maar hij vergat wellicht te zeggen dat hij ook kerkwijn dronk

Advocaat van beklaagde
7
thinkstock

Man scheurt met 143 km per uur door bebouwde kom

De man werd met zijn motor geflitst langs de Nederenamestraat in Nederename aan 143 kilometer per uur. "Met zo'n snelheid om 7 uur 's morgens tijdens een schooldag door de bebouwde kom racen is hallucinant", merkte politierechter Pieter De Meyer op. De man in kwestie liet weten dat hij gewoon op tijd op zijn werk wou geraken. "Ik zat nog in mijn proefperiode en wou dus zeker niet te laat komen. Intussen heb ik wel een vast contract."

De politierechter was echter niet onder de indruk van dat excuus. "Mensen als jij zouden niet meer mogen rijden. Ik vraag me af of je wel geestelijk geschikt bent." Hij legde de man uiteindelijk een geldboete van 600 euro op, aangevuld met zo'n 300 euro aan kosten. Tot slot moet hij ook twee maanden zijn rijbewijs inleveren. (TVR)

Mensen als jij zouden niet meer mogen rijden. Ik vraag me af of je wel geestelijk geschikt bent

Politierechter Pieter De Meyer
7
thinkstock

Spookrijder (85) tegen rechter "Hier, u mag m'n rijbewijs hebben"

Onorthodoxe taferelen, deze week in de Antwerpse politierechtbank. Jan J. (85) uit Zandvliet (Antwerpen) vond zichzelf na één misstap niet meer geschikt om achter het stuur te kruipen en overhandigde zijn rijbewijs ter plekke aan de rechter.

Een jaar geleden kwam Jan J. in tegengestelde richting op de A12 terecht in Antwerpen. Hij botste frontaal op een tegenligger, met vooral materiële schade tot gevolg. "Ik heb sinds dat voorval nooit meer gereden", verklaarde de zichtbaar zenuwachtige man. Toen de rechter vroeg of daar ook bewijzen van waren, haalde Jan J. zijn rijbewijs boven: "U mag het hebben, meneer. Ik kruip nooit meer achter het stuur." Uit sympathie sprak de rechtbank de minimumboete uit. "Zeer moedig dat u vandaag voor ons wou verschijnen", voegde hij eraan toe. (BSB)

Ik spreek de minimumboete uit. Zeer moedig dat u vandaag voor ons wou verschijnen

Politierechter
7
photo_news

Politieambtenaar met twee promille achter het stuur

"Als je werkt voor de politie weet je beter dan wie ook dat je na vijftien pinten niet meer achter het stuur moet kruipen", zei de politierechter in Antwerpen gisteren aan de 26-jarige politieambtenaar D.G. uit Merksem. Hij werd vorige zomer achter het stuur betrapt met meer dan twee promille alcohol in zijn bloed. "We waren aan het drinken op een terrasje", verdedigde D.G. zich. "Mijn zwangere vrouw was Bob toen ze opeens onwel werd. In een paniekreactie heb ik haar dan naar huis gevoerd."

"Dat was dan heel dom", voegde de rechter er nog aan toe, die wel mild was en de minimumboete en een rijverbod van één maand uitsprak. (BSB)

Mijn zwangere vrouw was Bob toen ze opeens onwel werd. In een paniekreactie heb ik haar dan naar huis gevoerd

Politieambtenaar D.G. (26)

Lees meer