Bewijsstukken in de assisenzaak.
BELGA Bewijsstukken in de assisenzaak.

"Zonder drugs zou Miguël nooit stelen of doden"

Op het assisenproces van Miguël Ravet (24) uit Korbeek-Lo (Bierbeek) voor het hof in Leuven werden vandaag de onderzoeksrechter én de ouders van de beschuldigde gehoord. Volgens zijn ouders was hun zoon in normale doen nooit in staat geweest om te stelen of te doden. Dat veranderde echter als hij onder invloed was van drugs. Op zulke momenten zouden ze hun hand voor hem niet in het vuur durven steken.

De twintiger wordt beschuldigd van roofmoord op Marie-Henriëtte "Mariette" Brasseur (84) op 15 september 2012 in haar huis in de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo.

Onderzoeksrechter Miriam Schoors kwam eerst aan bod. "De wetsdokter had me gezegd dat het slachtoffer in haar bed weinig had bewogen en dat ze vermoedelijk verrast werd in haar slaap. De koevoet waarop bloed zat van het slachtoffer was verstopt in de vijver aan de ouderlijke woning van de beschuldigde. Deze was goed verstopt onder een richel. Na onderzoek bleek de vorm van deze koevoet overeen te komen met de vorm van meerdere verwondingen", klonk het.

De onderzoeksrechter voegde nog toe dat Ravet weinig medewerking vertoonde tijdens de verhoren. "In vergelijking met vele andere feiten was het een gruwelijk aanzicht, haar hoofd was volledig ingeslagen. Er kwam overdreven veel agressie aan te pas, de wetsdokter sprak zelfs van overkillgedrag", zei Schoors.

De ouders van Miguël zeiden dat hij bij een woede-uitbarsting enkel verbaal geweld vertoonde. Zijn vader zei dat er slechts één keer geweld werd gebruikt."Hij begon te roepen gedurende tien à vijftien minuten. Hij ging dan op grond liggen in foetushouding en even later werd hij wakker alsof er niets was gebeurd, dat gebeurde altijd op vrijdag", zei de moeder van Ravet snikkend.

Het viel assisenvoorzitter Paepen op dat de ouders van Miguël hun vroegere woorden enorm verzwakten, hun zoon in bescherming namen en ze vele anderen met de vinger wezen."Hij erkende niet dat hij een drugprobleem had", sprak vader Ravet. "Miguël gaf ook nooit zijn schuld toe sinds zijn jeugd, hij was daar te fier voor. Ik denk dat hij zich schaamde voor zijn fouten. Hij zal nooit inzien dat hij deze zaken heeft gedaan", sprak zijn moeder. "Hij liep eens achter me met een aftrekker. Hij sloeg me en die steel brak in twee. Kort nadien was hij dat precies allemaal vergeten", aldus vader Ravet.

De ouders verklaarden nog dat ze Miguël niet naar buiten hebben zien of horen gaan die avond van 15 september. Zijn moeder achtte hem niet in staat om te stelen zonder drugs. "Als hij drugs had genomen, dan weet ik het niet. Indien hij geen drugs neemt zie ik hem nooit iemand vermoorden, met drugs weten we niet", klonk het. "Toen hij gecolloqueerd was in Tienen, was hij er slecht aan toe. Hij zag overal vliegen met camera's in. We hadden toen al gezegd dat ze hem niet mochten loslaten. Die dokter lachte ons vierkant in ons gezicht uit. Hij heeft geen hulp gekregen, anders zaten we hier nu niet. Hij sneed zichzelf thuis, zijn lakens zaten soms vol bloed", huilde de vrouw. "Ik kan nog steeds niet slapen".

Het koppel vroeg zich luidop af hoe de spullen van het slachtoffer tot onder hun dak waren geraakt."Iedere keer als we daarover begonnen, keek hij raar. Dan zag je hem denken. Dan was het precies of hij het niet meer wist. Wij zouden ook graag weten hoe dat bij ons is terechtgekomen", verklaarde de moeder van de beschuldigde. "Als ik vroeg wat er nu was gebeurd die avond, werd Miguël boos", sprak vader Ravet.

Lees meer