UNKNOWN

"Zware prijsdaling woningprijzen steeds minder waarschijnlijk"

Vastgoed blijft een goede investering. Een zware prijsdaling van de woningprijzen wordt minder en minder waarschijnlijk. Zo reageert CIB-Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) op een vandaag bekendgemaakte studie van de federale overheidsdienst Economie.

Uit de studie bleek dat het stijgingsritme van de vastgoedprijzen (huizen, appartementen, bouwgronden) de voorbije jaren steeds afgenomen is. In het vierde kwartaal werd zelfs een lichte prijsdaling vastgesteld (uitgezonderd bij de appartementen). Het blijft afwachten of deze daling structureel is, zei de federale overheidsdienst.

"De financiële en economische crisis heeft niet een significant grote invloed gehad op het prijzenniveau", besluit Luc Machon, de voorzitter van CIB-Vlaanderen, uit de studie. "De prijzen zijn relatief constant gebleven, en met name het residentieel vastgoed is redelijk bestand gebleken in deze moeilijke economische en financiële periode."

Klappen gekregen

De confederatie geeft wel toe dat de vastgoedsector klappen heeft gekregen. "De sector is in het najaar van 2008 en de eerste maanden van 2009 zwaar getroffen geweest. Met name in het duurdere segment en in de nieuwbouw zijn er belangrijke omzetdalingen te noteren geweest; de residentiële woningmarkt daarentegen bleef redelijk stabiel", luidt het.

"Uit een recente bevraging van de sector blijkt dat de verkoop van woonhuizen vanaf maart 2009 opnieuw stijgt. Dit valt ook af te leiden uit het feit dat er vanaf maart opnieuw significant meer aanvragen werden ingediend voor een hypothecair krediet", voegt CIB-Vlaanderen nog toe. (belga/mvdb)

Lees meer