2 Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld

1.500 vacatures in chemie- en farmasector: “Kies een technische of wetenschappelijke studie"

De chemie- en farmasector in Vlaanderen trok vorig jaar 3.733 nieuwe medewerkers aan, ruim de helft meer dan twee jaar voordien. En vandaag zijn er nog bijna 1.500 openstaande vacatures. Dat blijkt uit de jaarlijkse jobbarometer van sectorfederatie essenscia. 

De voorbije drie jaar werden in de Vlaamse chemie- en farmabedrijven 9.682 mensen aangeworven. "Deels om de pensionering van oudere werknemers op te vangen, maar het gaat ook om nieuwe functies dankzij de sterke jobgroei in de chemie en life sciences", klinkt het. Het totale aantal jobs in de sector stijgt namelijk al vijf jaar op rij: van 59.366 in 2013 tot 62.154 in 2018. Bijna 9 op de 10 bedrijven in de sector hebben openstaande vacatures.

Die vacatures geraken echter moeilijk ingevuld: 29 procent van de honderd bevraagde bedrijven zit met vacatures die al langer dan een jaar open staan. "Het aantrekken van talent is een van de belangrijkste uitdagingen voor de chemie- en farmasector", zegt gedelegeerd bestuurder Frank Beckx van essenscia Vlaanderen. 

Van de bijna 1.500 openstaande vacatures is bijna twee derde bestemd voor diploma’s hoger onderwijs. Zo’n 38 procent richt zich op TSO-talent. Vooral de richting Chemische Procestechnieken, waarin jongeren duaal leren, is een springplank naar een job als procesoperator, blijkt uit het onderzoek.

STEM-richting

Daarom roept Beckx jongeren op om te kiezen voor een STEM-richting. "Jongens én meisjes, Emma of Lucas, Youssef of Aïsha, kies voor een technische of wetenschappelijke studie. Dat is de beste manier om mee te werken aan oplossingen voor het klimaat, gezondheidszorg, voedselvoorziening, mobiliteit, en zo veel meer. De chemie- en farmasector zal jullie in de armen sluiten, want elk talent telt.”

De chemie- en farmasector zal jullie in de armen sluiten, want elk talent telt.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen

Minder dan een op de vijf studenten in het hoger onderwijs kiest in België voor een STEM-studie, aldus essenscia. In Duitsland is dit meer dan het dubbele. “Vlaanderen moet zo snel mogelijk aansluiting vinden bij de Europese top in het aandeel STEM-diploma’s. We pleiten daarom voor een nieuw en ambitieus STEM-actieplan van de Vlaamse regering, met heldere doelstellingen en regelmatige evaluaties en bijsturingen.”

Voor de klas

Ook is de sector vragende partij voor een proefproject om ervaren werknemers uit de industrie voor de klas te zetten. “We vragen aan de Vlaamse overheid om een flexibel stelsel uit te werken voor dergelijke zij-instromers. Zo zorgen we samen voor een meer praktijkgericht onderwijs.”

Essenscia wil een verdubbeling van het aantal duale leerlingen in de chemiesector. Het duaal leren moet bovendien uitgebreid worden naar het hoger onderwijs. Hechtere samenwerking met gespecialiseerde opleidingscentra en de VDAB moeten zorgen voor meer praktijkgericht onderwijs op alle niveaus. 

Toon me alle jobs in de Pharmacie
2 Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nils De Vriendt

    Voor een hoger onderwijssysteem in zoals in Zweden, dan betaal je zelf voor je studie en de kansen later.

  • james vroman

    wel zeer ongezonde jobs ...vaak met zeer giftige producten ..

Lees meer