De dioxinecrisis van juni 1999 leidde tot het preventief ruimen van miljoenen kippen.
ap De dioxinecrisis van juni 1999 leidde tot het preventief ruimen van miljoenen kippen.

20 jaar (!) na dioxinecrisis eindelijk rechtszaak over schade die vetsmelter Verkest aanrichtte: voedselagentschap eist 24 miljoen euro

Bijna twintig jaar na de dioxinecrisis is er voor de Gentse correctionele rechtbank opnieuw gepleit in de zaak van de afhandeling van de schadevergoedingen. Het federaal voedselagentschap FAVV eist 24 miljoen euro van onder meer vetsmelters Verkest. Ook een reeks veevoederfabrikanten vraagt zware schadevergoedingen. De Belgische staat en het Vlaams gewest, die eerder tot 400 miljoen euro vergoeding wilden, hebben zich niet in de zaak gesteld.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging.

Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 uitspraak. De rechtbank had vetsmelter Verkest veroordeeld tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Over de schadevergoeding voor de andere partijen werd toen nog geen uitspraak gedaan.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Wat een prestatie van justitie!

  • Luc Scheepers

    Dat moet dan toch een gedegen onderzoek geweest zijn. Volgens mij is zulks een termijn enkel nodig om, diegene die er slijkgeld (lees: niet de gewone en middelmatige mens dus) aan verdient hebben, buiten vervolging te kunnen stellen. Daarom misschien ook dat de Belgische staat en het Vlaams gewest zich niet stellen. Men roert niet in het eigen potje! Het echte vet komt dan misschien boven drijven.

Lees meer