Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)

2017 was een absoluut recordjaar in strijd tegen zware fraude

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het afgelopen jaar in de jacht op zware fraude meer dan 2,1 miljard euro boetes en belastingverhogingen opgelegd, een recordbedrag. Het gaat om ruim 400 miljoen euro meer dan het jaar voordien en een verdubbeling tegenover 2015. Dat vernam De Tijd.

Ondanks alle fiscale regularisaties, die fraudeurs de kans geven hun zwart geld spontaan in orde te brengen, ontdekt de BBI steeds meer fraudes. De belastinginspecteurs konden vorig jaar 1.352 nieuwe onderzoeksdossiers openen, 28 procent meer dan het jaar voordien. Er loopt momenteel ook een fiscale regularisatie. Vorig jaar bracht die nog 590 miljoen euro op.

De BBI keek vorig jaar ook veel bankrekeningen in. Er waren 535 bankonderzoeken, een derde meer dan in 2016.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet in de hoge cijfers het bewijs dat zijn aanpak loont. "Zowel de in te vorderen bedragen als het aantal dossiers liggen historisch hoog. Ook de voorlopige cijfers van de bedragen die vorig jaar effectief geïnd werden, zijn veelbelovend. Dat was ook het jaar voordien zo. De investeringen in de BBI om de strijd tegen fraude aan te gaan werpen hun vruchten af."

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Heffens

    Hebben de socialisten in de regering nooit gepresteerd. Wel hoge pensioenen toekennen aan hun politiek benoemde hoge ambtenaren dat was hun specialiteit. Het is niet voor niks dat de SPA straks bij de verkiezingen onder de 10 % drempel dreigen te landen.

  • Paul Keulemans

    Leuk, en die centen zijn natuurlijk al direct uitgegeven al is er geen euro geïnd nog . En ik wed dat de helft van de fraudeurs via achterdeurtjes weer gaat ontsnappen ! En wie mag dan het tekort weer opvullen? jawel, wij !!!

Lees meer