Op 21 december 2012 eindigde de Maya-kalender, wat sommigen deed vermoeden dat die dag de wereld zou vergaan. Marsmannetjes zouden dan landen nabij de Pic de Bugarach in Frankrijk. Dat leidde bij bewoners tot de nodige hilariteit (foto).
PHOTO_NEWS Op 21 december 2012 eindigde de Maya-kalender, wat sommigen deed vermoeden dat die dag de wereld zou vergaan. Marsmannetjes zouden dan landen nabij de Pic de Bugarach in Frankrijk. Dat leidde bij bewoners tot de nodige hilariteit (foto).

254 ufo-waarnemingen in 2013

Bij het Belgisch UFO-meldpunt zijn vorig jaar 254 waarnemingen binnengekomen, ruim 70 minder dan het jaar daarvoor. Dat is vernomen bij de organisatie die meldingen van vreemde luchtverschijnselen verzamelt en zoekt naar verklaringen.

In 2012 waren er nog 326 waarnemingen. "De daling is grotendeels te verklaren door de extra uitleg die sinds dit jaar bij het meldingsformulier gegeven wordt en waarbij ook gevraagd wordt om bepaalde herkenbare categorieën waarnemingen niet meer te melden", zegt Frederick Delaere van het UFO-meldpunt. "Daardoor krijgen we weinig tot geen meldingen meer binnen van Thaise wensballonnen."

Vrijwel alle meldingen komen van particulieren, maar bijvoorbeeld ook van het KMI en sommige sterrenwachten. Van de onderzochte meldingen is negen op tien logisch te verklaren: het merendeel van de vreemde luchtverschijnselen blijken lampionnen, meteoren of kometen. Een kleine minderheid is niet te verklaren.

Vreemde luchtverschijnselen kunnen gemeld worden op www.ufomeldpunt.be

Lees meer