Beschuldigden Olaf P. en Isabel D.
BELGA Beschuldigden Olaf P. en Isabel D.

27 jaar cel gevorderd in diepvriesmoord: "Ze hebben hem behandeld als een stuk biefstuk"

Het openbaar ministerie heeft 27 jaar celstraf gevorderd voor Isabel D. (42), de vrouw die haar Nederlandse man om het leven bracht en bijna een jaar bewaarden in de diepvries in haar woning. Voor Olaf P. (47), die daarbij hielp, wordt er 24 jaar geëist. Volgens de verdediging was de moord een uit de hand gelopen poging van Isabel D. om hem te verdoven en naar het buitenland te voeren. "Ze wou hem enkel verdoven en achterlaten in het buitenland", aldus Anna Van Der Maelen.

De twee beklaagden staan terecht voor de moord op de 59-jarige Nederlander Jaap V. Isabel D. en Olaf P. leerden elkaar kennen in de bibliotheek van Roeselare. Isabel D. vertelde haar nieuwe kennis over haar man, die haar geregeld sloeg en een dronkaard was. Ze gingen samen naar de dokter en de apotheek voor medicijnen, die het slachtoffer later buiten westen deden gaan. Het is duidelijk dat beiden de moord samen uitvoerden, zo meent het Openbaar Ministerie.
    
Isabel D. diende haar man heroïne en Seroquel toe, bovenop zijn eigen medicatie. Vervolgens riep ze de hulp in van kennis Olaf P. Ze trok een zak over zijn hoofd en beide beklaagden trokken elk aan een kant van het touw, waarmee hij werd gewurgd. D. gebruikte P. als het ware als wapen. "Hij is een ordinaire, laffe huurmoordenaar, die alles deed voor enkele gram speed. D. wist dat hij verslaafd was en heeft hem op die manier gemanipuleerd. Ze is een gepatenteerde leugenares die manipuleert waar ze kan", meent procureur-generaal Serge Malefason. Voor hem is het duidelijk dat de moord op Jaap V. werd voorbereid. Er waren afspraken tussen beide beklaagden, die de plannen samen tot uitvoering bracht.

Dronkaard

Het motief van Olaf P. is volgens de procureur-generaal simpel: hij deed alles voor zijn speed. Voor Isabel D. ligt het anders. Volgens haar was haar man een dronkaard die slagen uitdeelde. "Ik ga niet ontkennen dat er intrafamiliaal geweld zou zijn geweest, maar beklaagde is zelf ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze liet zich overigens al eerder in met drugshandel en voorzag de heroïne die ze haar man toediende op de dag van de feiten. Zowel zij als haar man waren wellicht agressor en slachtoffer. Op het moment van de feiten was er trouwens geen sprake van alcohol. Er zijn geen sporen aangetroffen in het lichaam." Malefason ziet het motief in een ander gegeven. "Hij had het zelf ook opgegeven. Hij wilde ook scheiden, maar in plaats van stappen te ondernemen, greep hij naar de fles. Hij lag in de zetel en in de weg."
    
Hoewel beide beklaagden aan het begin van de zitting hun spijt betuigden, is dat volgens het openbaar ministerie geen oprecht berouw. Dat ze hem na de moord in de diepvries stopten en zo een waardig afscheid ontzegden, weegt voor Malefason erg zwaar. "Ze hebben hem behandeld als een stuk biefstuk, ingevroren op -24°. Ze hebben een jaar de tijd gehad om iets te zeggen en hebben dat niet gedaan."

Gebroken vrouw

Het was niet de bedoeling van Isabel D. om haar man te vermoorden. Wel om hem verdoofd weg te brengen. Het moreel element (het opzet) is volgens de verdediging dan ook niet aanwezig. Volgens haar advocaten was het Olaf P. die van het plan afweek.

"Ze is geen harteloze, maar wel een gebroken vrouw", schetste advocate Fabienne De Smet. "Cliënte heeft een hondenleven gehad, vol misbruik en mishandeling. Jaap dronk meer dan tien liter bier per dag en daarbovenop nog eens sterke drank. Hij was uiterst dominant en controleerde haar overal. Jaap heeft het einde van zijn leven niet verdiend, maar cliënte heeft ook geen leven vol mishandeling verdiend."

"Verkeerde plaats, verkeerde moment"

De verdediging van Olaf P. stelt dat hun cliënt door D. werd gebruikt. "Hij is op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment, de verkeerde vrouw tegengekomen. Ze heeft zijn verslaving en zijn dakloosheid gebruikt om hem naar haar hand te zetten. De vraag is of hij zelfs lucide was op het moment van de feiten door al zijn drugs", aldus advocaat Frank Scheerlynck, die een straf onder strenge voorwaarden voorstelt.

Olaf gebruikte echter geen speed voor hij naar Isabel D. vertrok en maakte de keuze heel bewust, redeneert de procureur-generaal.

Het openbaar ministerie vorderde 27 jaar voor Isabel D. Voor Olaf P. werd 24 jaar gevraagd. Vonnis op 22 februari.

Lees meer